Jersiniozė

Terminas

Tai – ūminė infekcinė liga, kurią sukelia Yersenia enterocolitica. Infekcijos šaltinis yra graužikai, laukiniai ir naminiai gyvūnai, todėl ji priskiriama prie antropozoonozių grupės. Sukėlėjas geba ne tik parazituoti ir daugintis gyvūnų organizmuose, bet ir ilgai išlikti gyvybingas ant maisto produktų. Tai – anaerobas, augantis, esant kambario temperatūrai, ir šaldytuve, bet neatsparus sausoje aplinkoje, UVS poveikiui, o veikiant 100 °C, žūna per 40 sek. Po inkubacinio laikotarpio (5–7 dienos) vaikai ir vyresnieji žmonės pradeda karščiuoti, prisideda bendra intoksikacija, bėrimai ir limfadenitas, net pseudoapendicito simptomai. Svarbi profilaktika: reikia termiškai apdoroti maisto produktus, kruopščiai plauti rankas ir daržoves, prižiūrėti namų augintinius, dezinfekuoti daržovių saugyklas.

Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė