Meniu

Inulinas

Tai – (C6 H10 O5)n homopolisacharidas, kurį kai kurie augalai kaupia kaip energijos atsargą. Jis sudarytas iš D-fruktopiranozės liekanų, sujungtų β-(2→1) ryšiu. Polimero galuose, kaip ir sacharozės, yra ά-D-gliukozė. Jo molekulinė masė ne didesnė kaip 6000 D. Priklauso fruktanams – fruktozės polimerams. Inulino yra šakniavaisiuose ir vandens augaluose. Įprastai augalai, kaupiantys inuliną, nekaupia krakmolo. Inulino skonis skiriasi: nuo visai beskonio iki salsvo. Jis tris–keturis kartus mažiau kaloringas nei daugelis angliavandenių. Didina kalcio ir galbūt magnio pasisavinimą, skatina žarnyno mikrofloros augimą. Tinka diabetu sergantiems žmonėms. Nuo per didelio kiekio gali pūsti vidurius. Vartojamas fruktozės gamybai, galima gaminti etanolį.

Rašyti komentarą

Captcha