Meniu

Anaciditas

Laisvos druskos rūgšties arba rūgštingumo išnykimas skrandžio sultyse (achlorhidrija). Skrandžio rūgštingumas išreiškiamas 0,1 ekv M NaOH mililitrais, panaudotais 100 ml skrandžio sulčių neutralizuoti (titravimo vienetai). Nustatant skrandžio sulčių rūgštingumą, išskiriamas bendras rūgštingumas (visų rūgščiai reaguojančių medžiagų). Jis yra apie 40–60 titravimo vienetų. Sujungtas rūgštingumas (HCl sujungta su baltymais ir jų skilimo produktais), sveikų žmonių yra apie 20–30 titravimo vienetų. Laisva HCl yra druskos rūgštis, nesujungta su skrandžio sulčių komponentais, normaliai yra 20–40 titravimo vienetų. Skrandžio pH yra 1,5–3,5. Esant hipoaciditui, skrandžio turinys šalinamas sparčiau, nes jis greitai neutralizuojamas dvylikapirštėje žarnoje. Skrandžio sultys turi baktericidinių savybių. Dėl hipoacidito ar anacidito patogeniniai mikroorganizmai gali patekti į žarnyną ir sukelti maisto rūgimą, puvimą bei kt. Anaciditas byloja apie skrandžio gleivinės dengiamųjų ląstelių, išskiriančių druskos rūgštį, hipofunkciją arba jų kiekio sumažėjimą. Dažnai būna skrandžio vėžio priežastis.

Žymos: anaciditas

Rašyti komentarą

Captcha