Meniu

Aminai

Tai – azoto turintys organiniai junginiai, kurie susidaro pakeitus vieną arba kelis vandenilio atomus amoniako molekulėje arba amonio hidrokside organiniais radikalais. Biogeniniai aminai yra tam tikrų aminorūgščių arba jų darinių fermentinio dekarboksilinimo produktai (Trp, Tyr, Val, His, Glu, Gln, Cys, Arg). Ornitino, S-adenozilmetionino, 5-oksitriptofano, dioksifenilalanino ir kt. dekarboksilinimo reakcijos yra negrįžtamos, jas katalizuoja dekarboksilazės. Gyvulinėse ląstelėse dekarboksilazių kofermentas yra piridoksalfosfatas. Kai kurios mikroorganizmų dekarboksilazės vietoje piridoksalfosfato gali turėti piruvato liekaną – histidindekarboksilazę, Micrococcus, Lactobacilus, E. coli gali turėti S-adenozilmetionindekarboksilazę ir kt. Aminai, kurie susidaro dekarboksilinus tam tikras aminorūgštis, yra biologiškai aktyvūs ir dažnai atlieka neuromediatorių (serotoninas, dopaminas, g-aminosviesto rūgštis ir kt.), hormonų (noradrenalinas, adrenalinas), vietinės reikšmės reguliacinių veiksnių (histidinas, karnozinas, sperminas ir kt.) funkcijas. Žarnyne, veikiant enterokokams ir E. coli bakterijoms, vyksta rūgimo ir puvimo procesai, kurių metu aminorūgštys virsta riebalų, acto, pieno, sviesto ir kitomis rūgštimis, iš aromatinių aminorūgščių susidaro nuodingi aminai skatolas, indolas ir kt. Šis procesas vadinamas baltymų puvimu. Jo metu storosiose žarnose dažniausiai vyksta aminorūgščių dekarboksilinimas ir deamininimas. Dekarboksilinimo metu susidaro tam tikri toksiški aminai, pvz., putrescinas, kadaverinas ir kt., vadinami ptomainais. Rezorbavęsi ptomainai gali sukelti parezes, traukulius, aritmijas, mažinti kraujospūdį. Susidarę aminai yra detoksinami kepenyse ir žarnyne.

Rašyti komentarą

Captcha