Meniu

Alicinas

Tai yra pagrindinė česnakuose esanti veiklioji medžiaga, turinti tiosulfinato grupę ir lemianti jo gydomąsias savybes ir kvapą. Jis yra viena stipriausių antibakterinį poveikį turinčių gamtoje randamų medžiagų. Alicinas sintetinamas iš aminorūgšties cisteino:

Alicinas susidaro tik mechaniškai veikiant česnaką (pjaustant, traiškant). Iš česnake esančios aminorūgšties allizino, veikiant fermentui alinazei, susidaro alicinas, veikiantis kaip antibiotikas. Allizinas – bekvapė, farmakologiškai neaktyvi aminorūgštis. Alicinas pasižymi ne vien tik antibakteriniu, bet ir antivirusiniu ir antigrybiniu poveikiu, mažina daugelį aterosklerozės ir infarkto rizikos veiksnių – didelį cholesterolio kiekį kraujyje, hipertenziją, padidėjusį kraujo krešumą. Esant pH<3, alinazė negrįžtamai slopinama, todėl, valgant česnaką, dėl skrandžio terpės pH<3 alicino nesusidaro.

Rašyti komentarą

Captcha