Moksliniai tyrimai ir mitybos rekomendacijos nėščioms vegetarėms ir veganėms
Įvadas
Daugelio pasaulio šalių medikams kelia susirūpinimą nėščios ir maitinančios moterys, valgančios vegetarinį ar veganinį maistą. Galbūt kai kurių (ar visų) gyvulinės kilmės produktų atsisakymas gali sukelti tokį mitybos nepakankamumą, kad jis turės neigiamos įtakos motinos ir vaiko sveikatai? Ar besilaukiančios veganės ir vegetarės tinkamai maitinasi? Ką patarti nėštumą planuojančioms veganėms ir vegetarėms? Ar yra įrodymais pagrįstų rekomendacijų ir ką jos siūlo? Išsamiau apie šiuos klausimus – straipsnyje.
Veganinio ir vegetarinio maisto nauda
Veganų ir vegetarų dietos pagrindas – augalinės kilmės maistas (1 lentelė). Ši dieta vis labiau populiarėja dėl žmonių siekio maitintis sveikai. Sprendimas maitintis augalais yra teigiamas, ypač spalvotais, kurie dažniausiai yra maistingesni. Augalinės dietos naudingos sveikatai – mažėja kūno masės indeksas, nutukimas, cukrinio diabeto, hipertenzijos, kardiovaskulinių ligų, kai kurių vėžio ligų rizika. Veganiniame ir vegetariniame maiste magnio, folatų ir skaidulų yra daugiau nei tradicinėse vakarietiškose dietose, kur jų yra gana mažai.
Amerikos dietologų asociacija laikosi pozicijos, kad tinkamai planuojant veganių ir vegetarių dietą, galima užtikrinti normalų nėštumo ir žindymo laikotarpį. Tyrimai patvirtina, kad vegetarės motinos pagimdo laiku, normalaus svorio naujagimius. Tačiau praktika rodo, kad tokio optimistinio rezultato praktikoje (t. y. tinkamos / visavertės moters dietos sudarymas ir laikymasis) pasiekti nėra lengva. Juk ne kiekviena jauna moteris turi pakankamos praktikos ar žinių apie visavertę mitybą. Ypač svarbu, kad nėščiosios maiste būtų pakankamas kiekis baltymų (aminorūgščių), omega-3 nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, geležies ir kalcio, taip pat vitaminų D ir B12 (kobalamino). Tinkamai laikantis rekomendacijų, galima pasiekti, kad maitinantis augaliniu maistu organizmas gaus tai, kas kompensuos gyvulinės kilmės produktų maistinę vertę. Būtina papildomai vartoti vitamino D ir vitamino B12. Kalbant apie maitinančias moteris, motinų vegetarių piene yra mažiau dokozaheksaeno (DHR), linolo ir alfa linoleno rūgšties.
Mitybos problemos nėštumo metu
Aptariant nėštumą ir mitybą, verta atkreipti dėmesį į porą svarbių mokslinių straipsnių. Pirmasis, paskelbtas 2008 metais žurnale Nutrition reviews, įvertino 30 nėščių veganių moterų, kurioms išsivystė sunkus vitamino B12 trūkumas ir labai pavojinga anemija. 60 proc. naujagimių patyrė sunkių lėto vystymosi formų, o 37 proc. jų nustatyta cerebrinė atrofija. Paskyrus vitaminų, simptomai praktiškai tuoj pat išnyko, tačiau 50 proc. naujagimių vystymasis vis tiek sulėtėjo, net ir papildomai vartojant vitamino B12. Žinoma, kad gali pasireikšti ir ilgalaikiai vitamino B12 trūkumo padariniai. Svarbu bendradarbiauti su augaliniu maistu mintančiomis nėščiosiomis ir užtikrinti, kad nėštumo metu jos vartotų pakankamai vitamino B12, geležies, cinko ir omega-3 riebalų rūgščių. 2015 metų British Journal of Obstetrics and Gynaecology žurnalo straipsnyje Piccoli su kolegomis pateikė mokslinių tyrimų apžvalgą. Autoriai aptarė 13 straipsnių, skirtų nėščių moterų ir naujagimių sveikatos klausimams, iš kurių devyniuose buvo vertinami mitybos trūkumai.
Pagrindinė šios apžvalgos išvada – nėra atliktų atsitiktinės imties klinikinių tyrimų apie veganių ir vegetarių mitybą nėštumo metu, todėl sunkoka pateikti griežtas klinikines rekomendacijas. Epidemiologiniai duomenys gana prieštaringi, mokslininkai net pavadino juos menkais ir ribotais. Tai iš tikrųjų tiesa. Aiškių sąsajų su blogomis pasekmėmis nebuvo nustatyta. Viename platesniame besilaukiančių veganių ir vegetarių mitybos tyrime nustatyta padidėjusi naujagimių hipospadijos rizika.
Esminė problema ta, kad veganių ir vegetarių mityba sukelia tam tikrų medžiagų nepakankamumą organizme – vitamino B12 (veganėms ir net vegetarėms), geležies, cinko ir ilgųjų grandinių omega-3 riebalų rūgščių. Štai ilgųjų grandinių omega-3 riebalų rūgštys gaunamos tik vartojant riebią jūros žuvį ir jūros maistą, kur jie labiausiai susikoncentravę. Kai kurie duomenys rodo, kad moterys, valgančios daugiau jūros žuvies ar vartojančios daugiau DHR, mažiau serga depresija po gimdymo. Žinoma, veganės ir vegetarės pagimdo daugybę sveikų kūdikių. Taigi atsižvelgiant į naudą, kurią pacientės gauna vartodamos ilgųjų grandinių omega-3 riebalų rūgštis, verta pagalvoti apie tokių papildų rekomendavimą.
Vitamino B12 trūkumo pavojai
Vitaminas B12 yra būtinas vaisiaus ir kūdikio vystymuisi. Mažas vitamino B12 kiekis serume neigiamai veikia pažinimo, motorinių funkcijų vystymąsi. Taip pat žinome, kad vitaminas B12 yra būtinas nukleino rūgščių, eritrocitų sintezei, mielinui, tad jo trūkumas gali sukelti įvairių simptomų, – kai kurie gali būti ne tik sunkūs, bet ir negrįžtami. Nurodoma, kad kobalamino trūkumas gali būti susijęs su depresija suaugusiesiems. Nėščios vegetarės ar veganės, taip pat sergančios Crohno liga, celiakija, kurioms buvo atlikta skrandžio šuntavimo operacija, turi padidėjusią vitamino B12 trūkumo išsivystymo riziką. Kai kurie tyrimai rodo, kad vitaminas B12, vartojamas papildomai, gali pagerinti vaikų vystymąsi, nors reikšmingoms išvadoms reikia daugiau mokslinių tyrimų šioje srityje. Reikia pasakyti, kad, nepaisant žinomos kobalamino svarbos, tikslūs jo poveikio mechanizmai vaisiaus vystymuisi dar nėra iki galo aiškūs.
2014 metais paskelbta apžvalga, kurioje vertintas vitamino B12 trūkumas organizme ir jo padariniai vegetarams. Tyrėjai atliko sisteminę literatūros paiešką naudodamiesi keletu paieškos sistemų (įskaitant PubMed, Medline, CINAHL plius, Eric ir kt.). Įtraukimo kriterijai (juos atitiko 40 tyrimų): originalūs tyrimai, kuriuose vertintas vitamino B12 kiekis serume; tyrimai anglų kalba; tyrimai, kuriuose buvo nurodyti vitamino B12 trūkumo procentai. Tarp kūdikių vitamino B12 trūkumo paplitimas siekė 45 proc., tarp vaikų ir paauglių – 0–33,3 proc., tarp nėščiųjų – 17–39 proc. (priklausomai nuo trimestro). Suaugusiems ir senyviems žmonėms vitamino B12 trūkumas svyravo nuo 0 proc. iki 86,5 proc. Veganų organizme nustatytas didesnis vitamino B12 trūkumas, palyginti su vegetarais. Taigi dauguma apžvelgtų tyrimų (su keliomis išimtimis) nurodė gana didelį vitamino B12 stokos paplitimą tarp vegetarų ir dar didesnį – tarp veganų. Tenka daryti išvadą, kad ir vegetarams, ir veganams būtina papildomai vartoti vitamino B12. Be to, tokiems asmenims reikia reguliariai vertinti B12 koncentraciją kraujyje.
Vokietijos rekomendacijos
Vokietijos ginekologų, akušerių ir pediatrų profesinės asociacijos ir mokslo draugijos, susirūpinusios, kad nėščiosios mityba, fizinis aktyvumas ir gyvenimo būdas turi įtakos motinos ir vaiko sveikatai, parengė ir 2012 metais paskelbė nėščių moterų mitybos rekomendacijos (2 lentelė). Palaikomos Vokietijos vyriausybės, jos tapo harmoningu nacionaliniu veiksmų planu, apimančiu visas įstaigas ir organizacijas, konsultuojančias besilaukiančius kūdikio tėvus.
2009–2011 metais autoritetinga Vokietijos mokslininkų taryba sistemingai rinko ir vertino atitinkamus leidinius, metaanalizes ir gaires, taip pat įvairių profesinių organizacijų, rengiančių pranešimus apie nėščių moterų mitybą, jų sveikatą ir alergijos prevenciją, rekomendacijas. Buvo atsižvelgta į daugybės atsakingų organizacijų rekomendacijas (tokių kaip Vokietijos ginekologų asociacija, Vokietijos Federalinis rizikos vertinimo institutas, Vokietijos Federalinis sveikatos švietimo centras, Cochrane Library, Vokiečių mitybos draugija, Vokietijos akušerių ir ginekologų draugija, Vokietijos pediatrų ir paauglių sveikatos specialistų draugija, Vokietijos akušerių draugija, Europos Komisija, Europos saugaus maisto biuras, Vaiko mitybos tyrimų institutas, Medicinos institutas (angl. Institute of Medicine – IOM (Jungtinės Amerikos valstijos)); Nacionalinis sveikatos ir klinikinės kompetencijos institutas (Jungtinė Karalystė), Nacionalinė žindymo komisija ir Pasaulio sveikatos organizacija). Rekomendacijos pirmiausia buvo grindžiamos esamomis gairėmis, metaanalizėmis ir sisteminiais apibendrinimais.
Parengtose rekomendacijose teigiama, kad moters organizmo energijos poreikis iki nėštumo pabaigos padidėja tik apie 10 proc. (3 lentelė), o mikroelementų – gerokai daugiau. Moters svoris turėtų būti normalizuotas iki nėštumo. Mitybos rekomendacijos – tokios pat, kaip ir bendrajai populiacijai. Folio rūgšties papildų (400 μg/p.) reikėtų pradėti vartoti iki nėštumo ir tęsti bent pirmąjį jo trimestrą. Rekomenduotinas jodo turintis maistas, joduota druska ir jodo papildai – 100–150 μg/p. Ilgųjų grandinių polinesočiosios rūgštys (omega-3) turėtų būti gaunamos valgant riebią jūros žuvį ≥1 kartą per savaitę arba, jei nepavyksta reguliariai vartoti žuvies, reikėtų vartoti papildus su DHR. Patariama vartoti vitamino D, nebent nėščioji reguliariai būna saulėje.
Mitybos rekomendacijos nėščioms vegetarėms
Laktoovovegetariškos dietos, tinkamai pasirinkus maistą, gali patenkinti bendruosius maistinių medžiagų poreikius nėštumo metu, tačiau būtina papildomai vartoti vitamino D, folio rūgšties, jodo ir geležies, kurios vartojimo būtinumą / kiekį turi rekomenduoti gydytojas.
Nėščios vegetarės, nevalgančios žuvies, turėtų vartoti papildus su omega-3 DHR, nes alfa linoleno rūgšties kiekio iš kai kurių augalinės kilmės produktų organizmui nepakanka.
Neriebus pienas ir pieno produktai, kiaušiniai, ankštiniai ir grūdų produktai paprastai užtikrina pakankamą baltymų kiekį. Kiaušiniai, pupos, nesmulkintų grūdų produktai ir kai kurios daržovės gali užtikrinti reikiamą geležies kiekį organizme. Tačiau geležies trūkumo rizika padidėjusi laktoovovegetarėms.
Tyrimai rodo, kad nėščiosios, kurios iki pastojimo ilgą laiką laikėsi vegetariškos dietos, turi padidėjusią vitamino B12 ir cinko trūkumo riziką. Todėl konsultuojant nėščiąsias vegetares, reikėtų apsvarstyti, ar papildomai joms reikia skirti mikroelementų.
Mitybos rekomendacijos nėščioms veganėms
Griežtai augaliniu pagrindu paremta mityba (veganų dieta) nėštumo metu neaprūpina organizmo energija, baltymais, ilgųjų grandinių omega-3 riebalų rūgštimis, geležimi, kalciu, jodu, cinku, vitaminu B2, vitaminu B12 ir vitaminu D. Tai gali kelti pavojų kūdikio ir nėščiosios sveikatai. Keleto metų veganinė dieta dėl išsivysčiusio vitamino B12 trūkumo gali sukelti sunkių ir ilgalaikių vaiko nervų sistemos sutrikimų. Moterys, kurios apsisprendžia laikytis veganų dietos prieš nėštumą ir jo metu, būtinai turi konsultuotis su kvalifikuotais mitybos specialistais. Veganėms reikia vartoti papildų, siekiant patenkinti būtinų maistinių medžiagų poreikius motinai ir vaikui.
Apibendrinimas
Mokslinių įrodymų duomenys apie veganinio ir vegetarinio maisto vartojimą nėštumo metu yra heterogeniški ir nepakankami. Nepaisant to, įvairių šalių atsakingi medicinos autoritetai išsako savo poziciją, siūlymus, kaip turėtų maitintis nėščiosios, kad nepakenktų nei savo, nei kūdikio sveikatai. Kai kurios šalys yra parengusios rekomendacijas, kurios, deja, yra prieštaringos. Galbūt šiame straipsnyje pateikta informacija padės lengviau rasti bendrą kalbą gydytojams ir nėščiosiomis ir suvokti, kaip galima išvengti galimos rizikos savo ir naujagimio sveikatai pasirinkus tinkamą maistą bei papildus.
Parengė gyd. Alvyda Pilkauskienė
Dainavos poliklinikos Psichikos dienos stacionaras
Šaltinis: "Internistas", 207m., Nr.1