Žarnyno jersiniozė

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai ūminė žarnyno infekcija, kuriai būdinga karščiavimas, bendra intoksikacija, plonųjų ir storųjų žarnų, plonųjų žarnų pasaito uždegimas, alerginiai reiškiniai.

 

Sukėlėjas

Ligą sukelia įvairūs bakterijos Yersinia enterocolitica variantai. Sukėlėjas atsparus šalčiui, bet jautrus karščiui ir dezinfekcijai. Auga 4-280C temperatūroje, net šaldytuve. Ilgai laikosi aplinkoje, ant daržovių, šakniavaisių, dirvožemyje, vandenyje.

 

Paplitimas

Ligos sukėlėjų rezervuaras yra peliniai graužikai, naminiai ir laukiniai gyvuliai, paukščiai, žuvys, moliuskai. Infekcijos šaltiniu gali būti ir sergantis žmogus ar bakterijų nešiotojas. Svarbiausias užkrato plitimo kelias – alimentinis – per užkrėstus maisto produktus, mėsą, pieną, žalias daržoves, vaisius ir vandenį. Lietuvoje dažniausi perdavimo veiksniai yra kiauliena ir daržovės. Vaikų kolektyve reikšmingas ir buitinis kontaktas. Galima jersiniozės hospitalinė infekcija. Jersiniozė pasireiškia pavieniais atvejais ir protrūkiais. Ji dažnesnė spalio – balandžio mėnesiais. Pasitaiko visų amžiaus grupių žmonių tarpe.

 

Simptomai

Liga prasideda praėjus 1-7 dienoms nuo užsikrėtimo. Skiriamos infekcinė ir poinfekcinė ligos stadijos. Ligos pradžia ūmi, krečia šaltis, skaudą galvą, raumenis, sąnarius, iki  38-390C padidėjusi temperatūra laikosi  1-7 paras. Esant intoksikacijai, ligonis ima vemti, viduriuoti. Būna dešinės pusės pilvo skausmas, simetrinis liemens ir galūnių smulkiomis dėmelėmis ar eriteminis  bėrimas, paraudusios akys, pageltimas. Liežuvis iš pradžių gausiai apsinešęs, vėliau raudonas („avietinis“). Jersiniozės infekcijos žarnyno stadijai būdingas plonųjų žarnų ir jų pasaito uždegimas, pseudoapendicitinis sindromas. Ne žarnyno stadija pasireiškia kraujo sunkia sepsio forma, ryklės uždegimu, kepenų ir blužnies mikro pūliniais, limfinių mazgų, kepenų ir blužnies padidėjimu, odos pažeidimu. 2-3ą ligos savaitę vyrauja alergijos, mazginės eritemos, sąnarių uždegimo reiškiniai, Reiterio sindromas (sąnarių, akių ir šlapimo takų uždegimas). Ligos prognozė gera, išskyrus sepsio atvejus.

 

Diagnostika

Jersiniozę patvirtina teigiami išmatų, kraujo, limfinių mazgų, pūlinių medžiagos bakteriologiniais tyrimai. Naudojamos ir serologinės reakcijos antikūnams (apsauginiams imuniteto veiksniams) nustatyti.

 

Gydymas

Rekomenduojamas vitaminingas, lengvai virškinamas maistas, ribojant skaidulas. Sunkių ligos formų atvejais  skiriamas gydymas antibakteriniais fluorchinolonų grupės preparatais. Skysčių balansui atstatyti ir detoksikuoti organizmą skiriamos lašinės gliukozės ir elektrolitų infuzijos į veną ar gerti. Alergijos simptomams mažinti duodama antihistamininių vaistų, o sunkiais atvejais – gliukokortikoidų. Sąnarių skausmui malšinti tinka analgino, ibuprofeno, diklofenako preparatai.

 

Profilaktika

Labai svarbios sanitarinės – higieninės priemonės maisto gamybos ir realizacijos objektuose, daržovių ir vaisių saugyklose, vaikų kolektyvuose. Taip pat sanitarinės – veterinarinės priemonės gyvulininkystės ūkiuose.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
alergijos
infekcija
infekcijos
sindromas

Rašyti komentarą