Vezikoureterinis refliuksas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai

Ligos aprašymas

Vezikoureterinis refliuksas – tai šlapimo tekėjimas iš šlapimo pūslės į šlapimtakius. Normaliai inkstuose susidaręs šlapimas teka į šlapimtakius, šlapimo pūslę, iš jos į šlaplę ir patenka į išorę.

Sergamumas vezikoureteriniu refliuksu nėra žinomas, kadangi jo diagnozės patvirtinimui reikalingi instrumentiniai tyrimai.

 

Ligos priežastis

Vezikoureterinis refliuksas dažniausiai yra įgimta paveldima anomalija. Kartais ši patologija gali būti antrinė dėl kitų šlapimo išskyrimo sistemos patologijų, sukeliančių apatinių šlapimo takų nepraeinamumą.

 

Klasifikacija

Skiriami 5 vezikoureterinio refliukso laipsniai (nustatoma atlikus cistouretrografiją, kurios metu per šlaplę į šlapimo takus suleidžiama kontrastinė medžiaga ir stebima kiek aukštai ji pakyla):

Kontrastinė medžiaga patenka tik į šlapimtakį.
Kontrastinė medžiaga užpildo visą šlapimo surenkamąją sistemą, tačiau ji neprasiplėtusi.
Surenkamoji sistema prasiplėtusi.
Šlapimtakis labai prasiplėtęs, vingiuotas, inkstų taurelių kampai buki.
Smarkus šlapimtakio ir inkstų geldelių išsiplėtimas.

Nuo vezikoureterinio refliukso laipsnio priklauso gydymo pasirinkimas. Didžiajai daliai vaikų diagnozuojamas I ar II laipsnio refliuksas, kuris dažniausiai praeina savaime vaikui augant.

 

Simptomai

Liga neturi specifinių klinikinių požymių. Dažniausiai vezikoureterinis refliuksas įtariamas tuomet, kai vaikui nuolat kartojasi pielonefritas (inksto uždegimas).

 

Diagnostika

Pagrindinis tyrimas ligai diagnozuoti – cistouretrografija (jos metu naudojant kontrastinę medžiagą nustatoma, kiek aukštai šlapimas gali grįžti į šlapimtakius). Ultragarsinio tyrimo metu gali būti nustatomi netiesioginiai vezikoureterinio refliukso požymiai, tačiau tyrimas nėra specifiškas.

 

Gydymas

Skiriamas konservatyvus ir chirurginis vezikoureterinio refliukso gydymas. Žemo laipsnio refliuksas dažniausiai gydomas konservatyviai, t.y., skiriant antibakterinių ar antiseptinių preparatų, siekiant išvengti šlapimo takų infekcijos. Chirurginis gydymas pasirenkamas tuo atveju, kai refliuksas stebint ligonį keletą metų nemažėja ar nuolat kartojasi pielonefritas (inksto uždegimas).

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
šlapimas
uždegimas

Rašyti komentarą