Vestibulinis neuronitas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai stiprus staigiai atsiradęs galvos svaigimas (vertigo), pasireiškiantis vienoje pusėje išnykusia ar susilpnėjusia vestibuline funkcija, be klausos sutrikimo ar kitų neurologinių sutrikimų. Vestibulinė funkcija įvertinama gydytojo atliekamais testais, pats ligonis nesupranta, kad tai vienpusis pažeidimas, jis suvokia tik kad svaigsta galva ir yra nestabilumo būsena, ypač judant.

Vestibulinio neurito atsiradimo priežastis nėra išaiškinta. Manoma,50 % atvejų jį sukelia virusai, kartais sukeldami neatstatomų pažeidimų. Dažniau serga vyresnio amžiaus žmonės, vyrai ir moterys panašiai.

 

Simptomai

Staigus, ryškus ir užsitęsęs, kartais trunkantis iki kelių dienų, galvos svaigimas. Šiam susirgimui klausos praradimas nebūdingas, tik gali būti spengimas ausyse, ūžesys, užgulimo jausmas. Dažnai tuo pačiu metu sergama kvėpavimo takų liga (gerklės uždegimu, bronchitu ir kt.) ar ji būna neseniai persirgta.

 

Diagnostika

Svarbūs klinikiniai ligonio išvardinti simptomai, pažymima kvėpavimo takų infekcija (virusas gali sukelti vestibulinį neuritą).

Gydytojas atlieka kalorinius testus, kuriais įvertina vestibulinę ausies funkciją – ar juos atliekant atsiranda tam tikri akių judesiai, nesvarumo būsena, svaigimas, ar pažeista klausa.

 

Gydymas

Vestibulinis neuritas paprastai praeina savaime, bet per tą patį mėnesį ar pastaruosius metus yra tikimybė, kad vertigo epizodas pasikartos. Specifinio gydymo nėra, švelninami tik simptomai antihistamininiais, neuroleptiniais vaistais bei trankviliantais. Efektyvi yra kuo anksčiau pradėta vestibulinė fizinė reabilitacija bei sportas (ypač su kamuoliu).

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Komentarai

2023-01-25 | Justina
Mano istorija. Man yra 26 eri metai. Vertigo buvo diagnozuotas 24erių. Viskas įvyko labai netikėtai. Darbe patyriau didelį stresą kas ir išprovokavo kitą rytą šį sindromą. Galva sukdavosi dar miegant ir nuo to pabusdavau. O pabudus matydavau kad vaizdas sukasi. Kol viskas sukasi pats jautiesi lyg transe kažkokiam nes nebegali savęs valdyti ir tiesiog galvoji kad mirsi. Nes sukimasis nesibaigia ir tau atrodo kad visko eigoje gal ir nebegyvensi. Dažniausiai pasikartodavo naktį arba ryte. Kaskart tam atsitikus vaikinas veždavo į priimamajį. Susitikus su gydytoju ir jam paguldžius mane staiga nieko nevykdavo, spaudimas normalus, sakydavo kad man panikos ataka. Išrašydavo mygdomuosius kas man ir padėdavo. Paskui taip dažnai tenais lankiausi kad jau pasakė jog tai yra nenormalu ir turiu eiti pas šeimos gydytoja. Vieną dieną nuėjus pas šeimos gydytoją mane nukreipė pas neurologą, nieko neradus nusiuntė į kliniką kur specialiai tiria viską kas su ausimis susiję ir tenais nustatė Vertigo. Paskyrė gydymą ir sakė kad nors ir sindromas ilgainiui nesijaus, vieną dieną jis vėl užklups. Tai reiškia kad reikia susitaikyti su tuo kad turėsiu jį visą gyvenimą. Pripažinsiu kad nėra lengva su tuo gyventi nes visdar reikia pažinti kada tą sindromą išprovokuoji. Tarkim mano atveju kofeinas dažnai jį išprovojuoja. Atrakcionų parkus galiu pamiršti. Negaliu per daug kratyti galvos, pora kart stipriau pakračius iškart jaučiasi spazmai/gumulas galvoje,t.y pirmieji mano simptomai prieš atsirandant vertigo. Kelionės lėktuvu man yra tiesiog tiksinti bomba. Esu po rytinio sindromo net tą pačią dieną nėjus į darbą nes tiesiog išsunkta buvau…Neslėpsiu kad pirmą kart atsiradus sindromui galvojau jog man yra auglys galvoje. Tiesiog tu žmogus esi tokiam šoke ir nesupranti kas su tavim vyksta ko pasekoje prisigalvoji blogiausių scenarijų. Noriu labai palaikyti savo likimo ištiktus žmones ir užjaučiu tuos kurie turi blogesnius simptomus. Būtinai eikite pas gydytoją. Vien jau nustatyta diagnozė gali jums psichologiškai palengvinti gyvenimą. Kadangi nežinodami daug ko prisigalvojame ir stresuojame… o stresas gali būti tas kuris išprovokuos vis daugiau sindromą
2022-08-04 | Meilutė
Laba diena. Vasario 18d. turėjau tokį, kaip priepuolį: siaubingai svaigo galva, vėmiau, pakilo kraujospūdis iki 176.Viskas atsitiko staiga. Patekau į ligoninę. Nepaėjau.Nustatė, kad yra pusiausvyros nervo uždegimas. Nuo tos dienos pusiausvyra ir yra nestabili, akys bijo ryškios šviesos (akis tikrino, sakė viskas joms yra gerai), ūžia ausyse, spaudžia galvą kaktos srityje. Darė galvos magnetinį rezonansą, sakė, kad viska yra gerai.Geriu kraujagysles plečiančius vaistus, atlieku pratimus. Ar man , kada nors tai praeis? Ką dar reikėtų daryti?
2022-05-26 | Gediminas
Susirgau šia liga, netikėtai prasidėjo baisus vaizdo sukimasis į kairę pusę ir stiprus pykinimas,2 val vėmiau,kai atvyko greitoji pagalba kūno temperatūra buvo 35С, išsekimas.Ligoninėje po įvairių tyrimų nustatė vestibulinio nervo virusinę infekciją. Gavau tinkamus vaistus: Postafen 25mg, Prednisolon 25mg, Nexium 20mg, nuo pykinimo Metoclopramide 10mg, nurimo simptomai po3 dienų savarankiškai nuėjau į tualetą,po 5 dienų išleido iš ligoninės.Tai nutiko man dirbant Norvegijoje. Jau kelinta diena mokausi vaikščioti :)
2021-09-26 | irena
Spengia ausys jau 5 m.,osi liga siemet kartojasi antra karta. Kokius vaistus naudoti ir is kur ismokti pratimus. Nuosirdus aciu.
2021-09-10 | Vida
rašote, kad "Efektyvi yra kuo anksčiau pradėta vestibulinė fizinė reabilitacija bei sportas (ypač su kamuoliu)." - kur galima gauti pratimų komplekso aprašymą ?
2019-11-14 | Nijolė Arlauskienė
O kokie fiziniai pratimai atliekami? Ačiū!
2018-11-29 | Vidimanta
esu taip pat liga vestibulines , vel men vel men ,,,,, oi man tikriau nepatinka , noriu greiciau sveika , guliu lova 4 dienu , labai noriu iseinu i miesta, bet svaigstu. prasau pasakykite kaip isgerti vaistu per 30 minuciu geriau , nepatinka ilgai vestibulines, :(:(:(:(:(: , esu kurcia
2018-07-08 | Vidimanta
2018 m staiga svaigstu balandžio 16 d man jaučiau blogai aukštas spaudima. 4 dienu. Vel svaigstu galva gegužes 9 d . Vel birželio 9d , Vel svaigstu galva liga Vestibulinis sindromas" Išgeriau vaistu
2015-10-04 | Laima Janulytė
Kiek kartų per dieną reikia kartoti vestibulinės fizinės reabilitacijos pratimus. Mėnesį ar daugiau, gal metus ar visą likusį gyvenimą daryti pratimus. Man 57 m. Spengia daugiau vienoje ausyje, užeina, kad dvi savaites spengia daugiau ,lyg judant jaučiu nestabilumą, lyg galvos svaigimą.

Rašyti komentarą