Uždaro kampo glaukoma

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Glaukoma – tai progresuojanti optinė neuropatija, akių liga, kuriai būdingas regimojo nervo ir tinklainės (tinklainė priima vaizdinę informaciją iš aplinkos ir perduota regimajam nervui) ląstelių pažeidimas. Dažniausiai nustatomas akispūdžio padidėjimas, bet gali jo ir nebūti.

Glaukoma skirstoma į 3 formas: įgimtą, atviro kampo, uždaro kampo.

Pirminė uždaro kampo glaukoma – tai būklė, kai rainelės periferinė dalis sudaro kliūtį akies kamerų nutekėjimui.

Antrinė uždaro kampo glaukoma pasitaiko dėl burkstančio lęšiuko, užpakalinių sąaugų formavimosi, dėl po akių operacijų ar traumų epitelio įaugimo į priekinę kamerą ir kt.

 

Simptomai

Glaukoma pagal ligos eigą gali pasireikšti kaip:

a) lėtinė uždaro kampo glaukoma;

b) poūmė uždaro kampo glaukoma;

c) ūmus glaukomos priepuolis.

Lėtinė uždaro kampo glaukoma klinikiniais simptomais panaši į atviro kampo glaukomą. Ligos eiga lėtinė, nepastebima, bet subjektyvūs nusiskundimai verčia kreiptis į gydytojus, tai: skausmas smilkinių bei antakių lanko srityje, akių spaudimas ir tempimas, taip pat dėl spaudimo padidėjimo ir ragenos paburkimo spalvotų ratilų matymas (įvairiaspalviai ratai apie šviesos šaltinį). Regos sutrikimo nebūna.

Poūmė uždaro kampo glaukoma pasireiškia staigiais akispūdžio pakilimo priepuoliais, kurių metu sutrinka rega, gali skaudėti galvą, akį. Nukritus akispūdžiui, savijauta pagerėja.

Ūmus glaukomos priepuolis prasideda staigiu akies, galvos skausmu, pykinimu, vėmimu, akis būna paraudusi, neretai iki mėlyno atspalvio, matomos išsiplėtusios kraujagyslės. Ragena būna paburkusi, drumsta, vyzdys platus ir nereaguojanti į šviesą. Regėjimas sutrinka.

 

Diagnostika

Lėtinę ir poūmę uždaro kampo glaukoma sunku diagnozuoti dėl neryškių simptomų, tačiau akių gydytojas, atlikęs gonioskopiją, ir įvertinęs priekinės akies kameros kampą, gali diagnozuoti susirgimą. Ūmų glaukomos priepuolį nustatyti lengviau dėl staigių ir aiškių simptomų bei išmatuojamo akispūdžio.

 

Gydymas

Lėtinė uždaro kampo glaukoma gydoma chirurginiu būdu ankstyvoje ligos stadijoje, sudaromos sąlygos skysčiams nutekėti. Poūmė glaukoma neretai pakoreguojama medikamentais priepuolių metu, bet visgi pirminis gydymo pasirinkimo būdas operacinis.

Ūmus glaukomos priepuolis – pavojinga būklė, žmogus gali netekti regėjimo, todėl skubi pagalba būtina. Akispūdį greitai numuša Diakarbas (acetazolamidas). Rekomenduotini raminamieji, nuskausminamųjų nereikia.

Kartais pasitaiko žaibinė glaukomos priepuolio forma, kai staigiai nyksta regos nervas. Ūmaus priepuolio metu, numušus akispūdį, reikalinga operacija. Atliekama lazerinė iridotomija (gali atlikti ją ir priepuolio metu), lazeriu rainelėje išmušama skylių ir susiformuoja susisiekimas tarp akies priekinė ir užpakalinė kamerų. Kitais atvejais atliekama rainelės pašalinimas (iridektomija) ir kt.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
glaukoma
lėtinė
priepuolis

Komentarai

2023-03-07 | valerija
kaip žinoti sergant glaukoma, kokia yra ligos forma, jei per 30m akių gydytojai skirtingai diagnozuoja. Vieni konstatuoja Uždaro kampo, kiti atviro, arba sako, kad labai sudėtinga mano akių situacija. Prieš kokius 20m buvo atliekami "šūviai" , o vėliau užako nutekėjimo angos per akių vidinius kampus. Prieš 3 ir 2m atliktos kataraktos operacijos. Lašinu vaistus, kurie būna tai prie uždaram , tai atviram kampui...žinau ligos grėsmę, bet gal yra koks nors tikslesnis vaistų, ar procedūrų taikymas, nes dar noriu matyti ilgiau, nors jau esu 74m amž

Rašyti komentarą