Suaugusių aktyvumo – dėmesio sutrikimas (ADS)

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai lėtinis aktyvumo ir dėmesio sutrikimas, kuris tęsiasi visą gyvenimą. Šis susirgimas gali slėpti priklausomybę, depresiją, nerimo sutrikimus. Tokie asmenys vaikystėje būna hiperaktyvūs (labai judrūs, nenustygstantys), impulsyvūs (elgiasi negalvodami apie pasekmes), jiems būna dėmesio sutrikimas (negali sutelkti dėmesio ties vienu objektu, pvz., mokymusi). Priežastimis laikomi genetinis polinkis ir neurobiologinės priežastys. Vyrams pasitaiko dažniau nei moterims.

 

Simptomai

Žmonėms su ADS būna sunkumų klausytis kitų, sukoncentruoti dėmesį, planuotis laiką, veiklą. Jie amžinai visur skuba, lekia, vėluoja, atrodo užsiėmę, daug dirbantys, bet tų darbų nebaigia, veikla neefektyvi. Pamiršta pasižadėjimus, susitarimus. Sunkiai susidoroja su sunkesnėmis užduotimis, atrodo pasimetę, sunerimę.

Dažnai tokie žmonės būna impulsyvūs (pvz., impulsyvus darbo metimas), netikėtai jiems pasireiškia pykčio priepuoliai, jie nesilaiko taisyklių (pvz., viršija greitį), nesiklauso kalbančiojo, jį pertraukia, o pats daug kalba, yra nekantrus. Daug rūko, piktnaudžiauja alkoholiu, yra linkę užmegzti trumpalaikius romanus.

 

Diagnostika

Diagnozuojama pagal klinikinius simptomus ir jų trukmę.

 

Gydymas

Gydymas susideda iš medikamentų vartojimo (pvz., stimuliuojančiais vaistais), taip pat psichologinės, socialinės, psichoterapinės pagalbos.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
gydymas

Komentarai

2019-05-25 | Justina
Man 30 metų ir esu diagnozuota su ADD - tai dėmesio sutrikimas ADHD - brolis/sesė. Sunkiau ADD diagnozuoti mergaitęi dėl to, kad ADD yra be hyperaktyvumo pasireškimo, tad vaikas gali būti ramus - o rami mergaitė neišsiskiria iš kitų vaikų. Dėl tos priežasties yra mažiau ištirta. Tačiau, šios mergaitės tapusios moterimis nuo 20 - 35 metų būna diagnozuojamos su ADD, kai gyvenimas prisipildo įsipareigojimų: pirmas vaikas, karjera ir darbas, šeima, socialinis gyvenimas, sveikata ir t.t. - toks žmogus tiesiog nebeglės pervežti visko arba gyvens atsiribojęs nuo kitų. Ir moterys taip pat dažnai turi ADD - tik jos geriau sugeba paslėpti bruožus, geriau prisitaiko, bet kas iš tikrųjų joms yra sunku - tai stipri nuolatinė vidinė įtampa, fiziškai, daug ką jos daro/atlieka yra per vidinę prievartą. Sunkumai su socialinių kontaktų išlaikymu, planavimų veiklos ir kitų organizacinių reikalų. Tokiam žmogui reikia dažnai atsitraukti, kad atgautų vidinį balansą. Bet tai nėra tik vyrų liga. ADHD yra su hyperaktyvumu, o ADD žmogus gali būti labai ramus, bet smegenų gebėjimas sugeneruoti reikalinga dėmesį yra daug silpnesis. Ačiū dievui, vaistai kuriuos išrašo - tikrai padeda. Tai kai važinėji visą gyvenimą su išleistomis padangomis ir staiga kažkas pripučia tavo padangas
2018-06-06 | Dovydas
Man 37 ir man nieks nepadės. Tik suprantu, iš kur tie gyvenimo kelio vingiai.
2017-06-23 | dk
Buvau diagnozuotas 17-kos metų kelių psichiatrų. Jokie vaistai nebuvo skirti dėl mano amžiaus, jog tuojau bus 18. Lietuvoje yra du pasirinkimai: Concerta (18, 36mg) ir Strattera (10, 18 ,25, 40 ,60mg). Psichiatrai neskiria Concerta suaugusiems žmonėms dėl reguliacijų. Strattera padeda kai kuriems žmonėms, kuriems gydymas yra priimtinesnis ne stimuliantais, tai yra reguliuojant noradrenalino kiekį smegenyse. Efektus žmogus pajaučia maždaug poros mėnėsių bėgyje. Bėda ta, jog dėžutė vaistų kainuoja apie 115 eurų ir yra nekompensuojami. Vos baigiau 11 klasių, praktiškai neįmanoma dirbti tęstinio darbo. Nežinau ką daryti. Bandau šviesti save ir padėti įvairiausiais būdais. Bet išplėstinis gydymas, kuris yra priimtas vakaruose, čia, Lietuvoje nėra taikomas. Tikrai tikrai nenoriu palikti gimtos šalies.
2015-09-29 | Skirmutė Juškienė
Turiu dvi anūkes , kurios yra hiperaktyvios. Supratau, kad jas reikia sudominti susikaupimo ir ramaus mąstymo reikalaujančiais žaidimai. Jos tada nurimsta ir jų elgesys pasikeičia. Net balso tembras kalbant. Tampa švelnesnės. Labai naudinga reguliarus poilsis. Psichologė/terapeutė

Rašyti komentarą