Stiklakūnio atšokimas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Stiklakūnis yra akies obuolį užpildanti ir formą suteikianti gelio pavidalo masė, susidedanti iš vandens ir glikozaminoglikanų. Jo struktūrą sudaro žievė ir centrinis kūnas. Stiklakūnio žievė tam tikrose vietose yra stipriai prisitvirtinusi prie tinklainės, nuo kurios, vykstant senėjimo procesams, stiklakūnio gelinė struktūra kinta ir todėl atšoka nuo tinklainės, kas gali sukelti ir jos plyšimą.

 

Simptomai

Užpakalinis stiklakūnio atšokimas pasitaiko dažnai. Sergantysis skundžiasi akyse plaukiojančiomis drumstimis, „žaibavimu“, kas sukelia nepatogumų. Pamažu šie simptomai išnyksta.

 

Diagnostika

Atsiradus minėtiems simptomams, ypač trumparegiams, būtina kreiptis į akių gydytoją, kuris atlieka akių dugno apžiūrą plačiu vyzdžiu ir nustato simptomų priežastį.

 

Gydymas

Specifinio gydymo nėra. Akių drumstys, „žaibavimai“ per kelias savaites išnyksta. Jeigu staiga atsiranda juoduliai, jų padaugėja, ar akiplotį dengia tarsi užuolaida, būtina nedelsiant kreiptis į akių gydytoją.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Rašyti komentarą