Specifiniai asmenybės sutrikimai

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Asmenybė – tai kiekvienam būdinga mąstysena, jausena, veiksena. Pasireiškus asmenybės sutrikimams, išryškėja nuolatinis vidinio išgyvenimo ir elgesio modelis, labai besiskiriantis nuo kitų asmenų. Tokie išskirtinumai pastebimi pažinimo, nuotaikos, impulsų valdymo, tarpasmeninių santykių srityse. Asmenims su asmenybės sutrikimais paprastai kyla darbo problemų, sunkiai pakelia stresą, socialiniai ryšiai nėra ilgalaikiai arba jų išvis nėra, bet jie nesuvokia apie darbo ir socialinių problemų egzistavimą ir todėl nesikreipia į profesionalus.

Asmenybės sutrikimai yra pastovūs, ilgalaikiai, gali pasireikšti paauglystėje ar jaunystėje. Jokių kitų sutirkimų nenustatoma, paaiškinančių tokią būseną, nėra nulemtas psichotropinių medžiagų ar galvos traumos.

 

Simptomai

Asmenybės sutrikimai skirstomi į tipus:

a) paranoidinio tipo asmenybės sutrikimas – dažniau pasitaiko vyrams. Jiems būdingas perdėtas jautrumas nesėkmėms, polinkis būti priešiškai, karingai nusiteikusiems, įtariems, siekis iškreipti faktus sau palankia linkme. Taip pat būdingas perdėtas ir nepagrįstas įtarumas dėl partnerio ištikimybės, smulkmeniškumas, ypač siekiant įrodyti savo tiesas.

b) šizoidinio tipo asmenybės sutrikimas – šiam tipui būdingas atsiribojimas nuo emocijų, socialinių kontaktų. Tokie asmenys abejingi socialinėms normoms, abejingi kitų nuomonei. Jie linkę pasinerti į fantazijas ir savistabą, retai kada būna patenkinti savo veikla. Ryškus emocinis šaltumas, susvetimėjimas, ribotas gebėjimas išreikšti šiltesnius jausmus.

c) antisocialaus tipo asmenybės sutrikimas – tokiems asmenims būdingas abejingumas kitų žmonių jausmams, agresyvumas, kaltės stoka, socialinių normų nepaisymas, neatsakingumas santykiuose su žmonėmis, aplinkinių kaltinimas bei savo veiksmų padarinių nevertinimas.

d) emociškai nestabilaus tipo asmenybės sutrikimas – asmenims su šio tipo sutrikimu būdingas emocinis nestabilumas, emocinės krizės, impulsyvumas, neaiškus savęs vertinimas, vidinių vertybių stoka, nuolatinis tuštumos jausmas, polinkis į žalojimąsi ir savižudybę.

e) Histrioninio tipo asmenybės sutrikimas – dažniau pasitaiko moterims. Būdingas dramatizavimas, teatrališkumas,perdėta emocijų raiška, netinkamas polinkis koketuoti, perdėtas rūpinimasis išvaizda, manipuliavimas, egocentriškumas, nuolatinis dėmesio ir įvertinimo siekis.

f) Anankastinio tipo asmenybės sutrikimas – būdingas perdėtas atsargumas, abejojimas, rūpinimasis detalėmis, smulkmeniškumas, pedantiškumas, sąžiningumas, atsidavimas darbui, griežtas socialinių normų laikymasis, malonumų vengimas, polinkis į įkyrias mintis, norus.

g) Nerimastingo (vengiančio) tipo asmenybės sutrikimas – būdingas polinkis save nuvertinti, savęs ribojimas, baimė būti kritikuojamam ir atstumtam, santykių su žmonėmis vengimas, nežinant, ar yra jų mėgstamas.

h) Priklausomo tipo asmenybės sutrikimas – dažniau pasitaiko moterims. Būdingas paklusnumas kitų sprendimams, savo siekių ir norų atsisakymas vardan kitų, atstūmimo baimė, neryžtingumas, baimė prireikus savimi pasirūpinti, reiklumo aplinkiniams stoka.

 

Diagnostika

Diagnozuoti asmenybės sutrikimą gali psichikos ligų specialistai konsultacijų metu, kartais atlikus galvos smegenų kompiuterinę tomografiją, magnetio rezonanso tyrimą, elektroencefalogramą.

 

Gydymas

Gydymas susideda iš individualios, grupinės psichoterapijos, savitarpio pagalbos grupės bei medikamentinio gydymo.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
gydymas

Rašyti komentarą