Šonkaulių lūžis

Ligos aprašymas

Apibūdinimas
Šonkaulių lūžiai – tai šonkaulių, vientisumo suardymas. Kaip ir bet kokio kaulo, lūžiai gali būti atviri ir uždari. Uždarasis lūžis – odos vientisumas lūžio vietoje lieka nepažeistas. Atvirasis – lūžio vietoje pažeidžiama oda, atsiveria žaizda, iš kurios kartais kyšo lūžusio kaulo galai. Atvirasis lūžis pavojingesnis už uždarąjį, nes į žaizdą gali patekti infekcija.

 

Pažeidžiamas organas ar kūno dalis
Šonkaulių kiekvienas žmogus turi 12 porų, jie kartu su stuburu sudaro krūtinės ląstos karkasą, bei kartu su tarpšonkauliniais ir krūtinės raumenimis dalyvauja kvėpavime. Dėl savo anatominės padėties dažnai lūždami pažeidžia pleurą ir plaučius, taip sukeldami pavojų gyvybei.

 

Dažniausiai pažeidžiami asmenys
Šonkaulių lūžiai susiję su krūtinės trauma, dažniausiai autoįvykio metu. Krūtinės trauma – tai jaunų žmonių liga ir vyraujanti mirties priežastis per pirmuosius tris gyvenimo dešimtmečius. JAV krūtinės traumai tenka 25 proc visų mirčių nuo traumų.

Priežastys ir rizikos veiksniai
Daugelį šonkaulių lūžių sukelia krūtinės ląstos trauma, tačiau jie gali būti pažeisti, ir atvirų, pjautinių bei šautinių, krūtinės sužalojimų atvejais. 70-80% krūtinės ląstos trauma įvyksta autoįvykių metu.

 

Simptomai ir požymiai
Kvėpuojant krūtinė nuolat juda, todėl skausmas yra neišvengiamas šonkaulių lūžių simptomas.
Dažnai kartu su šonkaulių ir lūžiais būna krūtinės sienos minkštųjų audinių bei vidaus organų sužalojimų, todėl gali būti dusulys, širdies dažnio pokyčiai, silpnumas.

 

Gydytojas ligą diagnozuoja
Apklausęs ir detaliai ištyręs ligonį. Lūžių vietą apytikriai galima nustatyti užčiuopiant skausmingiausias krūtinės vietas ir kaulų fragmentų paslankumą (krepitaciją), tačiau diagnozę dar reikia patikslinti krūtinės dviejų krypčių rentgenogramomis, kuriose matyti lūžiai. Sudėtingais atvejais galima atlikti ir krūtinės ląstos kompiuterinės tomografijos tyrimą.

 

Gydymas
Daugelis krūtinkaulio ir šonkaulių kaulų lūžių gydomi konservatyviai, skausmą malšinant analgetikais. Krūtinės bintavimas ar kitoks bandymas skausmą malšinti, ribojant kvėpavimo judesius yra neveiksmingas ir netgi žalingas, nes blogina plaučių ventiliaciją, skreplių atkosėjimą.
Šonkaulių lūžių chirurginis gydymas (osteosintezė, vidinė arba išorinė fiksacija) taikomas šiais atvejais:
1) lūžusių kaulų fragmentai, įlindę į krūtinės ląstą, žaloja vidaus organus;
2) dėl nestabilios krūtinės sienos, net ir taikant dirbtinę plaučių ventiliaciją, per 12 – 24 val. nepagerėja kvėpavimo funkcijos rodikliai (PaO2 < 60 mmHg, PaCO2 < 45 mmHg);
3) dėl krūtinės kaulinio skeleto deformacijos labai sumažėja pleuros ertmė. Jeigu dėl krūtinės traumos atliekama urgentinė torakotomija, pirmiausiai likviduojami vidaus organų sužalojimo padariniai, paskui atliekama krūtinės kaulų osteosintezė ir(arba) vidinė fiksacija. Šonkaulių osteosintezė atliekama vienu iš konkrečioje situacijoje labiausiai tinkamų būdų. Galima ligatūrinė osteosintezė arba osteosintezė plokštele.

Prevencija
Pagrindinis dėmesys yra skiriamas socialinėms priemonės. Tai saugus elgesys ir transorto priemonės valdymas. Taip pat saikingas alkoholio vartojimas.

 

Esmė
1. Šonkaulių lūžiai – tai šonkaulių, vientisumo suardymas.
2. Dėl savo anatominės padėties dažnai lūždami pažeidžia pleurą ir plaučius, taip sukeldami pavojų gyvybei.
3. Daugelį šonkaulių lūžių sukelia krūtinės ląstos trauma, tačiau jie gali būti pažeisti, ir atvirų, pjautinių bei šautinių, krūtinės sužalojimų atvejais.
4. Skausmas yra neišvengiamas šonkaulių lūžių simptomas.
5. Daugelis krūtinkaulio ir šonkaulių kaulų lūžių gydomi konservatyviai, skausmą malšinant analgetikais.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
lūžis
trauma

Komentarai

2019-01-03 | zenonas
o jei luze apatinei sonkauliai skauda trecia diena vos imanoma lovoi pasisukti ant sono ar atsikialti net treska vidui desiniai puseibet kraujavimo nera nei vidinio ir isoriniotarpai padideja tarpai desines puses paliginus su kaire apacioj is nugaros salia kiapenu buvo griuvimas i turekla gelezis sulinko skauda juoktis ciaudit skausmas lig mazeja bet treska gal is kremzliu issimove

Rašyti komentarą