Širdies miksoma

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai

Anatomija

Širdis – raumeninis organas, kurį sudaro keturios kameros: aukščiau esantys prieširdžiai ir žemiau esantys skilveliai. Tarp dešiniosios ir kairiosios širdies pusės yra raumeninė pertvara, dešinįjį prieširdį ir skilvelį skiria taip vadinamas triburis vožtuvas, kairįjį prieširdį ir skilvelį – dviburis (mitralinis) vožtuvas.

 

Ligos aprašymas

Miksoma – ertminis, gerybinis širdies navikas, kuris, laiko jo nediagnozavus, gali supiktybėti ir tapti mirties priežastimi. Dažniausiai miksoma auga kairiajame prieširdyje, pertvaroje, kuri skiria du prieširdžius. Naviko paviršius lygus, blizgus, jo dydis gali būti įvairus, kartais siekia 8-10 cm. Paprastai miksoma auga ant taip vadinamosios kojytės (susiaurėjusi naviko dalis ties pagrindu). Nors tai nepiktybinis navikas, jis gali sukelti daugelį kitų problemų: susiaurina kairįjį prieširdį apsunkindamas kraujo tekėjimą ar visai sustabdo kraujo tekėjimą (jeigu didelis spindis). Kartais miksoma yra judri. Tuomet širdies susitraukimo metu ji pro dviburį vožtuvą patenka į kairįjį skilvelį sudarydama kliūtį kraujo nutekėjimui. Šio naviko dalis gali atitrūkti ir kartu su kraujo srove patekti į sistemines kraujagysles, sukelti įvairių organų išemiją ir žūtį.

Širdies miksoma sudaro 50% gerybinių širdies auglių. Dažniausiai aptinkama vyresnio amžiaus žmonėms (40-60 m.).

 

Rizikos faktoriai

Nėra žinoma, kas paskatina šio naviko atsiradimą, tačiau manoma, kad daug įtakos turi paveldimi veiksniai. Neretai pasitaiko šeiminiai šios ligos atvejai.

 

Simptomai

Simptomai priklauso nuo to, kaip širdies miksoma paveikia širdies ir kraujagyslių sistemą.

Atitrūkus naviko gabalėliui sukeliama embolija, dėl kurios vystosi insultas, miokardo infarktas ar kitų organų žūtis (priklauso nuo to, kokia kraujagyslė užkemšama).
Didelis navikas, sukeliantis obstrukciją (sudarantis kliūtį). Pasireiškia mitralinio vožtuvo stenozės klinika: silpnumas, fizinio krūvio netoleravimas, dusulys.
Taip pat gali pasireikšti ir bendrieji organizmo reakcijos į naviką požymiai: šaltkrėtis, anemija (sumažėjusi kraujo hemoglobino koncentracija, sukelianti silpnumą, greitą nuovargį, blyškumą).

 

Diagnostika

Išsamiai išsiklausinėjami ligos simptomai, atliekamas fizinis ištyrimas, išklausoma širdies veikla (kartais girdimas ūžesys). Iš laboratorinių tyrimų labi svarbi širdies echoskopija. Jeigu ją atlikus lieka neaiškumų, atliekama angiokardiografija (suleidžiama kontrastinė medžiaga ir stebima, kaip ji keliauja širdimi).

 

Gydymas

Šalinami ligos sukelti simptomai ir gydoma pagrindinė liga, t.y., navikas šalinamas chirurgiškai. Kartais po pašalinimo praėjus keliems mėnesiams ar metams miksoma vėl atauga. Manoma, jog taip nutinka dėl nevisiško naviko išpjovimo.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
navikas
simptomai

Komentarai

2019-04-12 | Vidmantas
informacija

Rašyti komentarą