Sindaktilija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai

Ligos aprašymas

Tai įgimtas dviejų ar daugiau pirštų suaugimas, viena iš dažniausiai pasitaikančių įgimtų plaštakos anomalijų. Apie 80% sindaktilijos būna sporadiniai – 20% paveldimi autosominiu dominantiniu būdu. Ši anomalija gali būti kaip atskira yda arba kartu su kitomis plaštakos ydomis kaip polidaktilija, „žnyplinė plaštaka“, ulnarinė (alkūninė) šleivarankystė. Izoliuota sindaktilija pasitaiko vienam iš 2000-5000 naujagimių, beveik pusei jų tai būna abiejose plaštakose, berniukams du kartus dažniau nei mergaitėms. Apie 40% atvejų suaugę būna III-IV pirštai, rečiau – IV-V ir II-III, rečiausiai – I ir II pirštai.

 

Simptomai

Sindaktilija akivaizdžiai matoma – yra odos plėvė tarp pirštų. Kai ji tęsiasi per visą pirštų ilgį, tai vadinama visiškąja sindaktilija, kai odos plėvė ne per visą piršto ilgį – tai laikoma daline sindaktilija. Dar ji skirstoma į paprastąją ir kompleksinę. Paprastoji, kai pirštai suaugę minkštaisiais audiniais, ir kompleksinė, kai pirštai suaugę minkštaisiais audiniais ir kaulais, dažnai tokiu atveju pasitaiko ir kraujagyslių, nervų, raumenų, sausgyslių patologija.

 

Diagnostika

Remiamasi apžiūra,rentgenogramomis bei bendru ortopedo bei neurologo ištyrimu, kuris padeda nustatyti galimai esančias ir kitas anomalijas. Tik labai retai prireikia genetiko at kitų specialistų konsultacijos.

 

Gydymas

Gydymas yra tik operacinis, jo laikas priklauso nuo sindaktilijos tipo. Anksčiausiai operuojami vaikai, kuriems yra kompleksinė, sudėtinga sindaktilija. Taipogi kuo didesnis ilgio skirtumas tarp suaugusių pirštų, tuo anksčiau reikalinga operacija (pvz., nykščio ir smiliaus sindaktilijos korekcija operaciniu būdu rekomenduojama 3-6 mėnesių kūdikiams.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
gydymas
sindaktilija
sindaktilijos

Komentarai

2020-02-16 | Jurgita Soupionas
Laba diena, kiek kainuotu atskirti antra ir trecia kojos pirstus.

Rašyti komentarą