Sieros kamštis

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai

Ligos aprašymas

Išorinėje ausies landoje yra plaukelių folikulų bei liaukučių, gaminančių tirštą sekretą, vadinamą ausies siera. Jo pagrindinė funkcija – neleisti į ausį patekti dulkėms ar daugintis bakterijoms. Normaliai šis sekretas pats pasišalina ar yra išplaunamas. Tačiau kartais ausies „vaškas“ kaupiasi klausomojoje landoje, formuodamas kamštį.

Manoma, jog sieros kamštis nuolat formuojasi maždaug 5% populiacijos. Dažniausiai pasitaiko pagyvenusio amžiaus žmonėms ar vaikams.

 

Ligos priežastis

Sieros kamštis formuojasi dėl padidėjusios išorinės klausomosios landos sekreto gamybos ar nepakankamo jo pasišalinimo. Taip gali nutikti ir tuomet, kai ausys nuolat valomos ausų krapštukais (siera yra suspaudžiama, nustumiama giliau į ausį).

 

Simptomai

Susiformavus sieros kamščius atsiranda šie klinikiniai simptomai:

Ausies skausmas,
Pilnumo jausmas ausyje,
Traškesys ausyje,
Klausos pablogėjimas pažeista ausimi.

 

Diagnostika

Ausies sieros kamštis nustatomas apžiūros metu, kai gydytojas naudodamas apšvietimą ir specialų prietaisą apžiūri išorinę klausomąją landą.

 

Gydymas

Geriausia, jei sieros kamštį šalina gydytojas. Yra daug rekomendacijų, kaip sieros kamštį išsivalyti pačiam, tačiau tai gali nepavykti, jei perteklinis sekretas yra tvirtai įstrigęs klausomojoje landoje. Gydytojo kabinete ausies sieros kamštis šalinamas specialu instrumentu (kiurete) ar išplaunamas naudojant specialų švirkštą su šiltu vandeniniu tirpalu.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
sekretas
simptomai

Rašyti komentarą