Serozinis vidurinis otitas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Serozinis vidurinis otitas – tai susirgimas, kurio metu tam tikras sekretas kaupiasi vidurinėje ausyje, tačiau nėra infekcijos. Ertmė tarp ausies būgnelio ir vidinės ausies yra vadinama vidurine ausimi. Šioje klausos sistemos dalyje yra kelios svarbios struktūros: klausos kauliukai, trimitas (plonas ilgas vamzdelis sujungiantis vidurinę ausį su nosiarykle; jo pagalba yra išlyginamas oro slėgis).

Didžiausias sergamumas nepūlingu vidurinės ausies uždegimu nustatomas mažiems vaikams. Suaugusieji serga rečiau.

 

Ligos priežastis

Liga gali atsirasti tuomet, kai dėl kokių nors priežasčių užblokuojama oro cirkuliacija per ausies trimitą (Eustachijaus vamzdelį). Tai nutinka esant nosies ir nosiaryklės uždegimui, adenoidų (liaukinio audinio) išvešėjimo ar kitų priežasčių. Dėl šių priežasčių slėgis vidurinėje ausyje tampa neigiamas ir joje ima kauptis sterilus (nepūlinis) skystis, sukeliantis simptomus.

 

Simptomai

Susirgimui būdingi šie klinikiniai simptomai:

Prikurtimas,
Ausies užgulimas,
Autofonija (kalbant žmogus girdi pats save),
Traškėjimas ausyje.

Nepūlingam vidurinės ausies uždegimui nėra būdingas skausmas.

 

Diagnostika

Esant skundams visų pirma atliekama ausies apžiūra (otoskopija). Naudojant šviesos šaltinį, apžiūrimas ausies būgnelis (gali būti įtrauktas, už jo matytis skystis). Atliekama timpanometrija. Tai labai naudingas tyrimas, jo metu nustatomas būgnelio judrumas, slėgis būgninėje ertmėje. Naudojama ir audiometrija. Jos metu nustatomas klausos pakenkimo tipas.

 

Gydymas

Gydant ši susirgimą, svarbiausia yra trimito vientisumo atkūrimas, t.y., gydomos jo obstrukciją (užspaudimą ar užkišimą) sukėlusios priežastys. Būklei pagerinti taikomas ausies trimito prapūtimas. Tai galima daryti įvairias būdais, kurių populiariausias vadinamas Valsalvės mėginiu: užkimšti nosį ir burną rankomis ir bandyti pūsti orą (šis prapūtimo būdas gali būti pavojingas arterine hipertenzija sergantiems asmenims). Patariama kramtyti kramtomąją gumą. Sunkiais atvejais taikomas chirurginis gydymas, kuomet yra įvedamas specialus ventiliacinis vamzdelis.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
simptomai
skystis

Komentarai

2023-01-29 | Dovile
Mums israsetonsilgon
2023-01-23 | Feliksas
Pakartosiu paklausimą.Kokiais vaistukais gydomas serozonos otitas? Keletą vaistų pavadinimų.
2020-04-04 | Aurelija
Kokia grupe vaistų gydomas serozonos otitas? įnosiniais gliukokortikoidais, sisteminiais dekongestantais ar autoinfliacija?

Rašyti komentarą