Scheuermanno kifozė

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai kifozė (išlinkimas, kitaip – kupra), kuriai būdingi specifiniai rentgeniniai pokyčiai. Šią deformaciją aprašė 1921m danų chirurgas H.W.Scheuermannas. ligos paplitimas – nuo 0,4% iki 8%. Berniukai ir mergaitės serga vienodai dažnai.

Ligos priežastis nežinoma. Manoma, kad genetiniai veiksniai turi reikšmės (liga paveldima autosominiu dominantini būdu). Osteoporozės įtaka ligai iki šiol neišaiškinta, nes ji pasireiškia tik ligos pradžioje, o vėliau išnyksta. Manoma, kad šiuo atveju osteoporozė sukeliama dėl didesnio augimo hormono kiekio. Skiriamos dvi ligos formos: tipinė, kai yra krūtininė kifozė, ir netipinė, kai ya juosmeninių slankstelių pokyčiai.

Liga prasideda apytiksliai 4- 8 metų amžiuje, tačiau rentgenogramose pokyčiai pastebimi tik apie 12-13 metus.

Didesnė kifozė sukelia kūno disbalansą, svorio centras pasislenka į priekį. Dėl krūtininės kifozės (kupros) formuojasi kaklinė lordozė (išlinksta kaklas į priekį). Juosmens slanksteliai gauna didelę apkrovą, todėl vystosi nervų šaknelių pakenkimas,todėl atsiranda nugaros skausmas, jis taip pat gali būti dėl raumenų įtempimo esant nevienodai apkrovai, dėl tarpslankstelinių sąnarių pertempimo.

 

Simptomai

Matoma atsikišusi kupra (nugaros deformacija), skausmai būna deformacijos vietoje ar kiek toliau ir išilgai palei slankstelius. Skausmai dažnai greitai praeina. Vėliau vystosi lordozė (pernelyg didelis išlenkimas), atsiranda juosmens skausmai, vystosi širdies ir plaučių nepakankamumas.

 

Diagnostika

Ligą diagnozuoti nesunku pagal simptomus ir matomą stuburo krūtininės srities kifozę. Detaliau siekiant ištirti, atliekama priekinė ir šoninė rentgenogramos. Tipinės kifozės atveju matomos deformacijos krūtininiuose 7 ir 9 slanksteliuose. Kartais aptinkamos Šmorlio išvaržos, slankstelių augimo zonų nelygumas, suplokštėjimas, tarpslankstelinių diskų suplokštėjimas.

Netipinės ligos formos atveju pastebimi juosmeninių slankstelių pleištiškumas, kartais Šmorlio išvaržos, slankstelių augimo zonų nelygumas, suplokštėjimas.

 

Gydymas

Specifinio gydymo nėra. Konservatyvus gydymas taikomas, kai kifozė dar nėra ryški. Pratimai kofozės nesumažina, nesustabdo progresavimo, tačiau kiek mažina skausmą, gerina fizinę būklę.Skausmas dažniausiai malšinamas nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo. 

Rekomenduojama mankšta nugaros raumenims stiprinti, plaukimas. Korsetas rekomenduojamas, kai deformacija siekia 45° ir kai sergantysis yra iki augimo šuolio periodo (14-16m).

Operacinis gydymas taikomas, kai kifozė siekia 80-90°, yra intensyvus nugaros skausmas, dėl kosmetinių priežasčių. Visgi operacijas siekiama kiek galima labia atitolinti.

Profilaktinių priemonių nėra.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
kifozė

Rašyti komentarą