Rotacinės kojų deformacijos

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai

Ligos aprašymas

Skirtinga vaikų eisena ir bėgimas nėra patologjnis požymis. Tai kinta ir priklauso nuo įvairių veiksnių. Galūnių rotacija priklauso nuo kaulų anatominių ypatybių, sąnarių kapsulių laisvumo, raumenų tonuso. Kojų deformacijos dažniausiai pasitaiko paaugliams dėl spartaus augimo ir tai laikoma normos variantu, jei yra iki tam tikro laipsnio.

 

Simptomai

Kojos ir pėdų rotacija priklauso nuo šlaunikaulio kaklo ir galvos kampo. Naujagimiams jis siekia nuo 10 iki 60 laipsnių, tuo tarpu augant jis mažėja ir siekia tik 0-5 laipsnių. Jei nėra tokio kampo sumažėjimo, vaikas eina sukdamas šlaunį į vidų, kelio girnelė krypsta į vidų, pėda pradžioje sukasi į vidų, vėliau į išorę – taip galiasiai susiformuoja deformacija, kuriai būdinga šlaunikaulio rotacija į vidų, blauzda į išorę. Vaikui bėgant tokia deformacija dar labiau išryškėja.

 

Diagnostika

Diagnozuojama pagal apžiūros duomenis  vaikui vaikštant ir gulint ant pilvo, nustatant pėdos statymo kampą (kampas tarp Achilo sausgyslės prisitvirtinimo taškas – II padikaulio galvos ir tiesios linijos), pėdos ir šlaunies kampas ir kt.

 

Gydymas

Konservatyvus gydymas paprastai neveiksmingi – avalynė, įtvarai nepadeda. Jei išlieka akivaizdžios rotacinės deformacijos, skausmas, girnelės nestabilumas, paaugliams atliekama osteotomijos (kaulo prapjovimo operacijos).

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
paaugliams
rotacija

Rašyti komentarą