Premenstruacinis sindromas (PMS)

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai psichoendokrininių simptomų kompleksas, atsirandantis cikliškai antroje menstruacijų ciklo fazėje ir išnykstantis mėnesinių pradžioje. Nustatyta, kad apie 70-90% reprodukcinio amžiaus (vaisingų) moterų jaučia ciklinius pokyčius, 20-40% apriboja fizinę/protinę veiklą, 2-5% išvis negali dirbti tomis dienomis.

PMS priežastimi laikoma iškreipta organizmo reakcija į fiziologinius menstruacinio ciklo pokyčius. Manoma, kad taip yra dėl dėl nervų sistemos tam tikrų medžiagų veikimo pasikeitimo: serotonino ir endorfinų sumažėjimo (jie sąlygoja gerą nuotaiką), bei progesterono aktyvumo pokyčių (jis reguliuoja baimės jausmą, o PMS atveju baimės jausmas sustiprėja).

 

Simptomai

Bloga nuotaika, jų kaita, įtampa, pyktis, irzlumas, mieguistumas, depresija, agresyvumas, verksmingumas, panikos ir baimės priepuoliai. Taip pat dažnai būna migrena ar kiti galvos skausmai, svaigimas, alpimai. Moterys jaučia krūtų tempimą, kūno pabrinkimą, patinimą. Vienoms pasitaiko virškinamojo trakto sutrikimų kaip pilvo pūtimas, viduriavimas, vidurių užkietėjimas, kitoms pasitaiko šlapinimosi sutrikimų (dažnas šlapinimasis), šlaplės ar šlapimo pūslės uždegimas. Neretai padaugėja spuogų veido, nugaros ar krūtinės srityse.

 

Diagnostika

Diagnostika remiasi simptomais, atliktais hormoniniais tyrimais ir ginekologine apžiūra. PMS atveju jokių hormoninių pakitimų ir ginekologinės patologijos nerandama.

 

Gydymas

Rekomenduojami reguliarūs fiziniai pratimai: greitas vaikščiojimas, važinėjimas dviračiu, plaukimas, joga ir kt. Taip pat nurodoma svarba įtampos mažinimui ramybė, poilsis. Efektinga yra psichoterapija, muzikos terapija, relaksaciniai pratimai. Bei reiktų nepamiršti dietos korekcija: valgyti dažnai mažomis porcijomis ir kuo daugiau vaisių, daržovių.

Taip pat pagal poreikį skiriami vitaminas E, B grupės vitaminai, spironolaktonas (pabrinkimams mažinti), bromokriptinas, kalcis, magnis, raminantys vaistai, antidepresantai. Veiksmingi: Yarina, Yasminelle, Yaz – geriamieji kontraceptikai, kurie šalina PMS simptomus, nesukelia skysčių susilaikymo organizme, mažina spuoguotumą ir odos riebumą.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
diagnostika
pratimai

Rašyti komentarą