Plaučių uždegimas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Anatomija

Kvėpavimo organų sistemą sudaro kvėpavimo takai ir plaučiai. Kvėpavimo takuose vyksta įkvėpto ir iškvėpto oro cirkuliacija. Plaučiai yra porinis organas. Skiriamas kairysis ir dešinys plaučiai, juose vyksta dujų apykaita (alveolėse), t.y., į kraują iš įkvėpto oro patenka deguonis, o iš jo per plaučius šalinamas anglies dioksidas.

 

Ligos aprašymas

Plaučių uždegimas (pneumonija) – tai infekcinis plaučių audinio susirgimas, apimantis alevoles ir intersticiumą (tarpas tarp alveolių). Skiriama visuomenėje įgyta pneumonija (žmogus susirgo įprastinėje jam aplinkoje) ir hospitalinė pneumonija (nustatoma gydymo įstaigoje praleidus daugiau nei dvi paras). Pagrindinis jų skirtumas – skirtingi mikroorganizmai, sukėlę ligą. Paprastai gydymo įstaigoje apsikrečiama labiau gydymui atspariomis bakterijomis ir reikalingi stipresni vaistai. Gali būti skiltelinė pneumonija, apimanti nedidelę plaučių dalį ir skiltinė, kuomet uždegimas išplitęs dideliame plote.

Pneumonija yra labai paplitęs susirgimas. Kasmet ja serga maždaug 3 % gyventojų.

 

Ligos priežastis

Dažniausiai pneumoniją sukelia įvairūs mikroorganizmai (virusai ir bakterijos). Tarp ligos sukėlėjų dažniausiai pasitaiko: Streptococcus pneumoniae, Haemofilus influenzae, Mycoplasma pneumoniae. Kartais plaučių uždegimą  sukelia įvairios įkvėptos cheminės medžiagos, dirginančios plaučius.

 

Rizikos faktoriai

Padidėjusią riziką susirgti pneumonija turi vyresni nei 65 metų asmenys. Jiems dažniausiai pneumonija išsivysto kaip komplikacija po kitų ligų (pvz. gripo). Senyvo amžiaus žmonėms plaučių uždegimas yra pavojinga gyvybei būklė. Prie rizikos veiksnių taip pat priskiriama: rūkymas, ilgalaikis inhaliuojamųjų steroidinių vaistų vartojimas, sirgimas lėtinėmis širdies sistemos ligomis, ŽIV/AIDS.

 

Simptomai

Pagrindiniai pneumonijos simptomai:

Stiprus karščiavimas,
Bendras silpnumas,
Apetito stoka,
Kosulys (ligos pradžioje sausas, kosint gali būti jaučiamas aštrus skausmas krūtinėje), vėliau kartais atsiranda negausus skrepliavimas).

Ligos simptomai gali tęstis iki mėnesio.

 

Diagnostika

Diagnozė nustatoma išklausius skundus, atlikus fizinį ištyrimą, išklausius kvėpavimo veiklą girdimi karkalai. Vienas pagrindinių tyrimų – krūtinės ląstos rentgenograma (nustatomas pažeidimas ir jo išplitimas). Prieš paskiriant gydymą atliekamas skreplių tyrimas sukėlėjui nustatyti.

 

Gydymas

Nustačius ligos sukėlėją paskiriami atitinkami antibakteriniai preaparatai. Plaučių uždegimas paprastai gydomas namuose ir tik esant tam tikriems kriterijams, rodantiems sunkų uždegimą, ligonis turi būti guldomas į ligoninę.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
ligos
mikroorganizmai
plaučiai
simptomai

Rašyti komentarą