Pilvaplėvės sąaugos

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Pilvaplėvės sąaugos – tai susirgimas, kuomet dėl įvairių priežasčių pilvo ertmėje susiformuoja randinio audinio juostos. Pilvaplėvė – tai organizme esanti blizganti, lygaus paviršiaus plėvė (membrana). Skiriama pasieninė pilvaplėvė, išklojanti vidinę pilvo sieną ir visceralinė pilvaplėvė, dengianti pilvo organus. Šios dvi plėvės susijungia tarpusavyje ir tarp jų susiformuoja pilvaplėvės ertmė.

 

Ligos priežastis

Pilvaplėvės sąaugos susiformuoja dėl kelių pagrindinių priežasčių. Dažniausia netaisyklingo pilvaplėvės audinio suaugimo priežastis yra chirurginės pilvo operacijos. Sąaugos gali formuotis ir dėl lėtinio uždegimo ar patirtos pilvo traumos.

 

Simptomai

Sąaugos pilvaplėvėje gali sukelti nuolatinį pilvo skausmą ar diskomfortą. Kartais formuojantis šiam patologiniam randiniam audiniui į jį įauga tam tikros anatominės struktūros, pvz. žarnos segmentas. Tuomet pasireiškia žarnų nepraeinamumui būdingi simptomai, būtina skubi pagalba.

 

Diagnostika

Jei sąaugose nėra įstrigusios kurio nors organo dalies, paprastai jas nustatyti galima tik laparoskopiniu būdu (tam tikras vamzdelis įvedamas į pilvo ertmę per pilvo sieną. Žarnyno pažeidimą galima nustatyti atliekant pilvo rentgeninį tyrimą naudojant kontrastinę medžiagą. Kitų organų patologiją galima nustatyti kompiuterinės tomografijos ar magnetinio rezonanso tyrimu.

 

Gydymas

Dažniausiai pilvaplėvės sąaugos šalinamos chirurginiu būdu. Tačiau tai turi būti atlikta kruopščiai, nes yra nemaža tikimybė, jog susiformuos dar daugiau nenormalaus audinio.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
pilvaplėvė

Komentarai

2022-10-16 | Lina Dapkiavičiene
Sveiki.mums negalima magnetinio rezonanso, dėl metalų organizme. Turime žarnyne nepraeinamumą. Ar yra koks būdas tikslai išsitirti problemą
2021-11-16 |
Ar tai gali pakenkti vaisingumui? Dėl to negalima pastoti?
2017-04-09 | minde
Ar labai pavoinga si operacija?

Rašyti komentarą