Peties rezginio ligos

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai peties nervinio rezginio pažeidimas, kuris sukelia atitinkamą simptomatiką. Jei pažeidžiamas visas peties rezginys – nejaučiama visos rankos, jos raumenys sunyksta, ranką mažai galima ar išvis jos neįstengiama pajudinti. Be to, gali būt ir menties raumenų sunykimas, Hornerio sindromas, kuriam esant būna tokių simptomų kompleksas: skirtingo dydžio vyzdžiai, viršutinio voko nusileidimas tos akies, kurios vyzdys siauresnis, prakaitavimo sutrikimas pakenktoje veido pusėje.

 

Simptomai

1) Esant viso rezginio pažeidimui, nukenčia visa ranką.

2) Jei yra peties nervinio rezginio viršutinio kamieno pažeidimas – tai vadinamas Duchenne Erb paralyžiumi, kuriam esant išnyksta alkūnės linkimo bei susilpnėja riešo refleksai. Pasitaiko atvejų, kai sunyksta menties raumenys – sunkiau atlikti pečių juostos judesius. Pirštai ir riešas išlaiko savo funkcijas.

3) Jei yra peties nervinio rezginio apatinio kamieno pažeidimas – tai vadinamas Dejerine – Klumpke paralyžiumi, kuriam būdinga apatinių rankos dalių paralyžius ir jutimo sutrikimai (mažajame pirštelyje, vidiniame rankos paviršiuje, t.y., kur ranka glaudžiasi prie kūno, taip pat krūtinės ir nugaros viršutinėje dalyje.) Rankos neįstengiama sulenkti riešo ir pirštų. Kai pakenkimas žymus – būna Hornerio sindromas.

4) Jei yra vidurinio kamieno ir C7 (kaklinio) nugarinio nervo priekinės šaknelės pažeidimas – pasireiškia rankos 2-o ir 3-io pirštų skausmu, sutrikusiu jutimu (sumažėjusiu jutimu ar skausmo jutimu, kai normaliai neturėtų skaudėti, pvz, liečiant pirštą). Taip pat sunyksta nykščio raumuo, silpnėja rankų jėga, plaštaka paburksta. Taip pat sutrikdomi nugarinės rankos pusės jutimai, nukenčia žasto trigalvis bei dilbio raumenys – riešas ir pirštai nukara, negali ištiesti ir pakelti riešo, atitraukti nykščio, ištiesti nykščio ir kitų pirštų, sunku ištiesti ranką per alkūnę, ją sukioti.

 

Diagnostika

Ji remiasi klinikiniais simptomais, rentgenografiniu, tomografiniu ir magnetinio rezonanso, elektrofiziologiniu tyrimais.

 

Gydymas

Konservatyvus – fizioterapija, kineziterapija ir gydomieji masažai. Skiriami vaistai nuo skausmo, B grupės vitaminai.
Chirurginis – peties nervinio rezginio pažeidimą įtakojančios priežasties šalinimas.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
pažeidimas
raumenys
riešas
sindromas

Komentarai

2021-12-30 | Joana
Edita, pasidomekit apie krutines angos sindroma
2021-06-19 | Edita
Sveiki,nepadeda jokie vaistai,nustatė kaklo ligos,radikulopatija,skauda labai dešinę ranka,kartais tirpsta,ką patartumet?

Rašyti komentarą