Otosklerozė

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai

Ligos aprašymas

Otosklerozė – tai tam tikri kaulinio audinio pokyčiai, sutrikdantys klausos kauliukų veiklą ir sąlygojantys progresuojantį klausos blogėjimą.

Liga dažniau pasitaiko vidutinio amžiaus moterims.

 

Ligos priežastis

Tiksli šio susirgimo priežastis nėra aiški. Manoma, jog liga gali būti susijusi su paveldimumu. Sergant otoskleroze yra ardomas normalus kaulinis audinys, o vietoj jo formuojasi spondiozinis (mažesnio tankio, ne toks tvirtas) audinys. Vykstant šiems procesams yra įtraukiami kai kurie klausos kauliukai (kilpa), kurie pamažu praranda savo judrumą ir nesugeba normaliai perduoti garsinio signalo.

 

Simptomai

Ligai būdingi šie klinikiniai simptomai:

Prikurtimas, klausos blogėjimas,
Ūžesys ausyse,
Galvos svaigimas.

 

Diagnostika

Otoskopijos (ausies apžiūros) metu nenustatoma jokių reikšmingų pokyčių, nors žmogus skundžiasi pablogėjusia klausa. Atliekamas kamertoninis tyrimas, audiometrija (nutatomas klausos pakenkimo tipas).

 

Gydymas

Kol nėra žymaus klausos pablogėjimo, gali būti netaikomas joks gydymas. Kartais prireikia klausos aparatų. Gali būti taikomas ir chirurginis gydymas, kurio metu atstatoma garso pravedimo sistema (kauliukas pakeičiamas dirbtiniu protezu).

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
simptomai

Rašyti komentarą