Otorėja

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai

Aprašymas

Otorėja – tai ganėtinai dažnai pasitaikantis klinikinis simptomas sergant įvairiomis klausos sistemos ligomis ar esant gretutinių audinių pažeidimui.  Otorėja apibūdinama kaip įvairaus pobūdžio sekreto tekėjimas iš ausies landos. Tai gali būti nepūlingas skystis, įvairių atspalvių pūliai, kraujas. Šiam požymiui gali būti priskiriamas ir ausies vaško išsiskyrimas.

 

Priežastis

Yra daug priežasčių, galinčių sąlygoti otorėją. Ausies vaško tekėjimas iš ausies yra normali būklė. Kitais atvejais skysčio tekėjimas iš ausies visuomet yra patologinis ir gali būti susijęs su ausies būgnelio plyšimu sergant įvairiomis ligomis, tokiomis kaip ūminis pūlingas vidurinės ausies otitas, mastoiditas. Išskyrų tekėjimas iš ausies yra būdingas ir išorinės ausies uždegimui ar įvykus traumai.

 

Diagnostika

Skundžiantis skysčio tekėjimu iš ausies, labai svarbu tinkamai nustatyti galimą šio simptomo priežastį. Tam reikalinga išsami žmogaus apklausa, sekreto pobūdžio, jo išsiskyrimo trukmės nustatymas. Apžiūrima išorinė ausis bei atliekama otoskopija, kurios metu apžiūrimas ausies būgnelis, nustatomi jo pakitimai. Jei priežastis lieka neaiški, skiriami papildomi tyrimai.

 

Gydymas

Sekreto išsiskyrimas iš ausies sumažėja ir visai išnyksta nustačius ir išgydžius jį sukėlusią priežastį. Kartais ši būklė būna lėtinė (prie tam tikrų sutrikimų).

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Rašyti komentarą