Nosies polipai

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas
Nosies polipai – tai nepiktybiniai darinukai nosies ertmėje ar prienosiniuose ančiuose. Polipai gali būti įvairaus dydžio – nuo kelių milimetrų iki centimetro ir didesni. Nosies ertmėje jie atrodo lyg „lašeliai“.
Suaugusiųjų tarpe nosies polipai nustatomi maždaug 1%. Tuo tarpu tarp sergančiųjų cistine fibroze nosies polipozė nustatoma net iki 50% atvejų.

 

Ligos priežastis
Nosies polipai formuojasi lėtinio nosies ertmės uždegimo metu, tačiau nėra tiksliai nustatyta, kodėl ši būklė skatina polipų atsiradimą. Manoma, jog tai gali būti susiję su tam tikrais imuninės sistemos pokyčiais.

 

Simptomai
Esant nosies polipams dažniausiai pasireiškia šie simptomai:
Nosies „varvėjimas“,
Sloga,
Susilpnėjusi uoslė ar skonio jutimas,
Kalbėjimas „per burną“,
Knarkimas.

 

Diagnostika
Nosies polipai diagnozuojami nosies endoskopijos metu (lankstus vamzdelis įvedamas į nosies ertmę, apžiūrima jos gleivinė, matomi polipai). Polipams prienosiniuose ančiuose nustatyti atliekama kompiuterinė tomografija ar kitas vizualizuojantis tyrimas.

 

Gydymas
Nosies polipų gydymo tikslas – jų dydžio sumažinimas ar visiškas išnaikinimas. Tam naudojami įvairūs medikamentai. Gali būti skiriami purškiamieji ar lašinamieji steroidai į nosį. Kartais ligos gydymui vartojami ir geriamieji steroidiniai vaistai. Retais atvejais, kai gydymas vaistais nepadeda, siūloma operacija, kurios metu polipai pašalinami chirurginiu būdu.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
polipai
simptomai

Komentarai

2023-12-20 | maxas
toks jausmas kad sudirgsta už čiaudulį atsakingas nervas, ypač rytais tik nubudus, čiaudulys prasisdeda nesvietiškas ir jį lydi nosies varvėjimas. Problema tęsiasi jau daug metų. Kas tai galėtų būti ???
2022-06-03 | To Laura
eik pas daktarą, nerašinėjus čia
2022-05-02 | Laura
Sveikini, jau trečią mėnesį vargstu su nosies varvejimu, ir vis išpuciu snarglius ir taip kiekviena diena nebegaliu jau, pas daktaro dar nebuvau, skauda kaktą pastovei, kvėpuoti galiu bet kartais užgulia lb nosį, ar aš ne per ilgai čia užtesiau???? Gal kažkas rimto gali būti, užuosti nieko neužuodziu

Rašyti komentarą