Negimdinis kiaušintakinis nėštumas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai toks nėštumas, kai apvaisinta lytinė ląstelė prisitvirtina ir bręsta ne gimdoje, o kiaušintakyje. Dažniausiai tai būna dešinės pusės kiaušintakio plačiojoje ampulinėje dalyje. Apvaisinta lytinė ląstelė dėl įvairių priežasčių įsitvirtina kiaušintakyje, svarbiausi iš jų: anatominiai kiaušintakių struktūros pakitimai, uždegimo sąlygoti pakitimai, juose kilę spazmai, lytinių hormonų pakitimai, psichologiniai veiksniai.

 

Simptomai

Kai kiaušialąstė įsitvirtina ampulėje, įvyksta kiaušintakinis abortas – moteris lėtai kraujuoja. Tokį kiaušintakinį negimdinį nėštumą galima nustatyti dar neįvykus abortui dėl pasireiškusių simptomų: sutrinka mėnesinių ciklas, atsiranda sąrėminių pilvo skausmų, tarsi norėtų tuštintis, atsiranda kraujingų išskyrų.

Tuo atveju,kai kiaušialąstė tvirtinasi siauriausioje kiaušintakio vietoje, paprastai abortas neįvyksta, o plyšta kiaušintakis. Tai įvyksta labai staigiai, atsiranda staigus didelis skausmas, moteris išblykšta, gausiai greitai kraujuoja, per kelias valandas (1-2h) dėl nukraujavimo gali netekti sąmonės. Tai pavojinga būklė, todėl moteris staigiai guldoma į ligoninę ir operuojama.

 

Diagnostika

Ginekologinio ištyrimo metu matomos kraujingos išskyros, padidėjusi minkšta gimda, elastingas sustorėjęs skausmingas kiaušintakis. Ultragarsinį tyrimą atliekant pastebima kiaušintakyje gemalinė pūslelė su embrionu, gali būti užrašoma embriono širdies veikla už gimdos ribų (tai 100% negimdinio nėštumo požymis). Atliekamas ir nėštumo testas – tiriamas beta chorioninio gonadotropino kiekis kraujyje. Jei jo padaugėję, o gimdoje nematyti nėštumo, irgi diagnozuojamas negimdinis nėštumas.

 

Gydymas

Kiaušintakinis negimdinis nėštumas dažniausiai būna operuojamas, tausojant kiaušintakį, kad moteris ateityje galėtų pastoti – kiaušintakis įpjaunamas, embrionas pašalinamas, kiaušintakis paliekamas ir susiūnamas. Radikali operacija (kiaušintakio pašalinimas) taikomas tik kai yra ryškus kiaušintakio pažeidimas (tuomet ir kiaušidė būna pažeista ir ją reikia šalinti), masyvus kraujavimas, moteris apsisprendusi daugiau neturėti nėštumų ir kai tai yra antrą kartą įvykęs nėštumas tame pačiame kiaušintakyje.

Kai įvyksta kiaušintakinis abortas, moteris gydoma vaistais arba atsargiai išgramdoma pažeista vieta, išsaugant kiaušintakį.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
abortas
kiaušialąstė
kiaušintakinis
kiaušintakis
nėštumas

Rašyti komentarą