Nealerginis kontaktinis dermatitas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Nealerginis kontaktinis dermatitas – tai ūminė arba lėtinė uždegiminė odos reakcija į odą dirginančią medžiagą, kuri odą veikia tiesiogiai iš aplinkos. Pvz., įvairūs plovikliai, skalbimo milteliai, muilas ir kt. Nuo dirginančios medžiagos veikimo trukmės ir koncentracijos priklauso dermatito pasireiškimo intensyvumas.

Skiriama:  

ūminis nealerginis kontaktinis dermatitas,

lėtinis nealerginis kontaktinis dermatitas.

 

Ligos priežastys

Ūminio nealerginio kontaktinio dermatito priežastys: rūgštys, šarmai, skalbimo ir valymo priemonės, toksiškai veikiantys augalai ir kita.

Lėtinio nealerginio kontaktinio dermatito priežastys: nedidelės koncentracijos erzinančios odą medžiagos, veikiančios pakankamai ilgą laiką. Šio tipo kontaktiniu dermatitu serga tam tikros specialybės asmenys, pvz., kirpėjos, statybininkai, valytojos ir kt.

 

Simptomai

Ūminis nealerginis kontaktinis dermatitas prasideda staiga, iškart po dirginančios medžiagos panaudojimo (kartais ir vėliau, bet ne ilgiau kaip po 24 val.). Odos pažeidimai būna tik tose vietose, kur veikė dirgiklis. Iš pradžių jaučiamas odos skausmas, deginimas, perštėjimas, oda parausta, paburksta. Jei dirginantis veiksnys buvo stiprus, gali atsirasti pūslelių ar netgi pūslių, kurioms pratrūkus oda šlapiuoja, po to pasidengia šašeliais. Uždegimui praeinant oda pradeda pleiskanoti, jaučiamas niežėjimas. Uždegimas praeina per 14-21 d.

Lėtinis nealerginis kontaktinis dermatitas pasireiškia odos sausumu, pleiskanojimu, atsiranda įtrūkimų, oda parausta, patinsta, gali susidaryti pūslelių, šašelių. Iš aplinkos nepašalinus dirginančio veiksnio, oda sustorėja, sukietėja, pleiskanoja, niežti. Šio tipo dermatito trukmė ilga – tęsiasi kelis mėnesius, o kartais netgi keletą metų.

 

Diagnostika

Nealerginis kontaktinis dermatitas diagnozuojamas remiantis klinikiniais požymiais. Dažnai pats pacientas nujaučia, kas sukėlė odos pažeidimus

 

Gydymas

Pirmas žingsnis – dirginančių medžiagų pašalinimas iš aplinkos.

Pagrindinis gydymas – odos drėkinimas drėkinančiais-maitinančiais kremais.

Esant stipriam uždegimui skiriami tepami kortikosteroidai, o prisidėjus infekcijai – tepami antibiotikų preparatai.

Kartais prireikia ir stipresnio gydymo, tuomet skiriama geriamųjų kortikosteroidų ir/arba antibiotikų.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
dermatitas
kartais
nealerginio
nealerginis

Rašyti komentarą