Menjero liga (Meniere)

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai idiopatinė (nežinomos priežasties) vidinės ausies endolimfos vandenė, sukelianti galvos svaigimo (vertigo) priepuolius ir sutrikdanti klausą. Tai vidinės ausies susirgimas, kuriam esant, pasireiškia ūžesys ausyje, svaigimas, pilnumo jausmas pakenktoje ausyje bei ankstyvas klausos susilpnėjimas (ypač žemų tonų). Kasmet suserga 45000 žmonių, vyraujantis amžius – 30-50m., vyrai ir moterys vienodai dažnai. Menjero ligos atveju būna vidinės ausies skysčių judėjimo sutrikimas, mažiau jo pašalinama, todėl dėl padidėjusio tūrio tempiamos vidinės ausies dalys – labirintas, kuris vėliau plyšta ir todėl pasireiškia galvos svaigimas, kuris trunka nuo kelių minučių iki kelių valandų, tarp tokių priepuolių judėdamas žmogus jaučiasi esąs nestabilus. Manoma, kad šią ligą gali sukelti virusinė infekcija, autoimuniniai procesai (kai antikūnai gaminami prieš savo organizmą), tikėtina dėl alergijos maistui, kraujagyslių spaudimo.

 

Simptomai

Klinikiniai simptomai – epizodinis svaigimas, nepastovus ūžesys, blogėjanti klausa, pilnumas ausyse. Mažiau būdingi pykinimas, vėmimas, pusiausvyros sutrikimas. Būdingas svaigimas su pykinimu ar vėmimu, o po priepuolio lydi išsekimas, ilgas miegojimas.

 

Diagnozė

Specifinių tyrimų nėra. Diagnozei patvirtinti užtenka iki dviejų ir daugiau svaigimo epizodų, trunkančių virš 20min., audiograma patvirtintas klausos susilpnėjimas priepuolio metu. Taip pat atliekami vidinės ausies veiklos tyrimai.

 

Gydymas

a) Gydymas priepuolio metu – Betaserc, Diazepam, Cerucal;

b) Palaikomasis gydymas – druskos ribojimas, atitinkama dieta, vengiant maisto alergijų, taipogi Betaserc, o jei įtariama imuninės kilmės Menjero liga – kortikosteroidai.

c) Esant pažengusiai ligai, atliekamo operacijos, išsaugančios klausą (vestibuloneurektomija, t.y., nervo pašalinimas). Esant kurčiai ausiai, chirurgiškai atliekamas labirinto pašalinimas, kad neliktų svaigimo.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
ūžesys

Komentarai

2023-11-23 | Laimutė
Sveiki,man 37 metai,jau pusantrų metų jaučiuosi prastai,silpnumas,galvos svaigimas,pykinimas,kartais ūžimas ausyse.prastai jaučiuosi visada tik miegant gerai,bet atsikeliu pavargus,nepailsėjus.ar tai gali būti Menjerio sidromas.ir kaip jį išgydyt,nes gydytojai nieko neranda.atrodo kad puola depresija
2021-12-06 | Lydia
KAIP AŠ GRĄŽINAU BUVO VYRĄ, PADĖDAMAS TIKRŲ IR VEIKSMINGŲ DR. Sunny burtų. Mano vardas Lydia Gomez, niekada nemaniau, kad vėl nusišypsosiu, Mano vyras paliko mane su dviem vaikais vieneriems metams, Visos pastangos jį sugrąžinti nepavyko Maniau, kad daugiau jo nebematysiu, kol nesutikau ponios, vardu Maria, kuri papasakojo apie burtininką, pavadintą Dr.Sunny. Ji davė man jo el. 48 valandas mano vyras grįš pas mane, po mažiau nei 48 valandų grįžo mano vyras ir pradėjo maldauti atleidimo sakydamas, kad tai velniai dirba, todėl iki šiol stebiuosi dėl šio stebuklo, negalėjau pastoti, bet kai tik buvo užkeikta, pastojau ir pagimdžiau trečią vaiką, jei jums reikia jo pagalbos, galite susisiekti su juo el. paštu: drsunnydsolution1@gmail.com arba WhatsApp arba paskambinkite jam dabar: +2348082943805. Dr.Sunny taip pat gydo: 1. ŽIV / AIDS 2. HERPES 1/2 3. VĖŽYS 4. ALS (Lou Gehrig liga) 5. Hepatitas B? 6. Laimėk loteriją 7.Jei norite pastoti
2019-05-19 | Nijole
Sveiki,man si pavasari pradejo sveigti galva.Iseinu i gatve,einu kaip girta,nesa tai i viena tai i kita puse.Jau pries daug metu diagnozuota miego arterijos stenoze/sumazejes kraujo ir deguonies padavimas i galva,tik 50%/.Lasindavo ir gerdavau Cavinton.Bet si pavasari svaigimas kitoks,su pykinimu.Ir nuovargis,mieguistumas.Taip pat uzmingu keistai,tiesiog smingu staiga.Dabar dienos centre sulasino Pentilin ir Cavinton.Gydytoja nieko nesake,tik pasiule gerti Betaserc.Kolkas as jo negeriu.Tiesa,laikas nuo laiko pauzia ausyse,lygtai vienoje ausyje jauciu diskomforta.Epikrizes dar nemacau,rasiu pas seimos gydytoja.Spaudimas irgi labai keistas ,140/65.Pozymiai butu Menjero sindromo,baisu,nes turiu dar ir kitu sveikatos problemu.
2019-03-21 | Arvydas
Sergu Menjeriu gal 6 metai, buvo daug priepuolių, kai negalėjau paeiti- svaigo galva, pykino, vėmimas. Kelias valandas turėdavau gulėti, kol po truputį atsigaudavau. išgėriau daug betaserc, du kartus naudojau arkliškas dozes prednezolon. Pradėjau gerti raminamuosius, šiek tiek palengvėjo. Daktarė išrašė sinarizino, bet kažkoks kitoks ,, Arlevert " , ne visur dar gausi jų.Dvi savaites panaudojau ir dingo visi simptomai. Jaučiuosi kaip kitame pasaulyje. Dar kai būna kokios stresinės situacijos, jaučiasi truputį, išgeriu 1 tabletę ir viskas gerai. Rekomenduoju pabandyti.
2018-07-04 | Violeta
Atsisakiau glitimo. Tai po 10 mėn. nevalgymo supratau, kad alergija glitimui yra mano menjero ligos priežastis. Neūžia galvoje, nėra priepolių, atsistatė klausa. Neliko nuovargio. Jei kas turite šią ligą- iškokite alergenų.
2017-09-24 | Kajus
na man labai jau ilgai kiekviena diena po kelia kartus svaigsta galva ir prasideda nerimas , bijau kazkur eiti ir vaziuoti kad neprasidetu svaigimas norejau paklausti kokio pobudzio uzimas buna ausyse nes pas mane visi simptomai yra bet nera uzimo ausyse ar pablogejusios klausos . nzn kaip suzinot ir ka daryti
2017-09-14 | Violeta
Sergu menjero liga jau 7 metai. Galiu jus visas nuraminti, kad liga šiek tiek sukontroliuota, nėra vertigo priepoulių, silnesnis užimas galvoje, mažiau spaudžia galvą. Per 7 metus prigėriau krūvas vaistų, betaserco išgersta daug. Bet jei atvirai, mano atveju padėjo psichiatras ir psichologė, raminantys vaistai. Jei jums priepuoliai - svarbu jų nebijoti, tada jie tampa labaiu kontroliuojami. Kam diagnozuota menjero lija - žinokite, kad tai ne gyvenimo pabaiga.
2017-03-27 | Giedrė
Man nustatytas Menjerio sindromas.Svaigsta jau 1,5 mėn:( Irgi nebežinau ką daryti.Gal kas bandė kokių alternatyvių žolinių preparatų ar arbatų? Betaserc, Tanakan nepadeda net padidinus dozes iki arkliškų
2016-04-28 | Gražina
kaip tik šiandien buvau pas neurologą, irgi nuststė tą ligą, man per priepuolį padeda magnis i veną, o dabar reikės gerti Trental ir Paracetam
2016-04-08 | Viktorija
Sveiki, man yra 37metai, pries puse metu pirma karta buvo priepuolis, galvos svaigimas, bet nevemiau ir nepikino, ausyse uzia apie pusantru metu. Priepuolis vel pasikartoko, nors ir reguleriai geriu vaistus "betahistine 24mg" vemiau ir pikino, jau trecia savaite galvos svaigimas nepraeina, spaudimas sokinejantis, dazniausiai zemas, arba virsutinis buna 136/65 o apatinis zemas. gydytoja nieko nebezino ka daryti. vaistu kitokiu negeriau. Tik sake panasu i Menjero sindroma, turi praeiti. Man neduoda ramybes kad taip ilgai svaigsta galva.

Rašyti komentarą