Mallory – Weiss sindromas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas
Stemplė – tai raumeninis vamzdelis, jungiantis gerklę su skrandžiu, kuriuo slenka nurytas maistas. Mallory – Weiss sindromas – tai stemplės ir skrandžio jungties (ezofagogastrinės jungties) gleivinės įplėša, dėl kurios atsiranda kraujavimas.
Ši patologija sudaro 1-10 % visų kraujavimo iš viršutinės virškinamojo trakto dalies priežasčių. Liga dažniau pasitaiko vyresnio amžiaus (40-50 m.) vyrams.

 

Ligos priežastis
Pagrindinė Mallory – Weiss sindromo priežastis – ilgai trunkantis (dažnas) ar gausus vėmimas. Rečiau pasitaiko ir kitos priežastys, taip pat sukeliančios spaudimo padidėjimą pilvo ertmėje: kosulys, epilepsijos metu pasireiškiančios konvulsijos ir kitos.

 

Rizikos faktoriai
Pagrindiniai rizikos faktoriai yra: vėmimas po gausaus alkoholio vartojimo, kepenų cirozės sukeltas vėmimas ar vėmimas dėl nervinių sutrikimų (pvz., bulimija) ir kiti susirgimai, galintys sukelti vėmimą. Taip pat priskiriamos kvėpavimo sistemos ligos, sukeliančios kosulį. Kartais įplėšai atsirasti reikšmės turi ir medicininės procedūros (pvz., endoskopinis tyrimas).

 

Simptomai
Pagrindiniai ligos simptomai:
Vėmimas šviežiu krauju (šviesiai raudonas),
Tuštinimasis tamsiomis (juodomis) išmatomis,
Esant gausiam kraujavimui, gali būti silpnumas, galvos svaigimas ar net alpimas.

 

Diagnostika
Išsiaiškinami ligos simptomai, atliekamas bendras kraujo tyrimas (nustatomas hematokritas, hemaglobinas ir kiti kraujo rodikliai, kuriais remiantis įvertinamas nukraujavimo stiprumas). Pagrindinis diagnostinis tyrimas yra endoskopinė stemplės ir skrandžio apžiūra.

 

Gydymas
Dažniausiai invazyvaus gydymo neprireikia, įplyšimas užgyja savaime per keletą dienų. Gali būti skiriami vaistai, mažinantys skrandžio rūgščių išsiskyrimą. Netekus daug kraujo, gali būti atlikta kraujo transfuzija.
Esant stipriam kraujavimui endoskopijos metu įplėšos vietoje gali būti suleidžiamas epinefrinas (sutraukia kraujagysles) ar prideginamos pažeistos kraujagyslės.
Ligos prognozė paprastai gera.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
ligos
simptomai
sindromas
vėmimas

Rašyti komentarą