Magistralinių kraujagyslių transpozicija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Vaistai ligai gydyti

Anatomija

Širdis – raumeninis organas, sudarytas iš keturių kamerų – dešiniojo skilvelio ir prieširdžio, bei kairiojo skilvelio ir prieširdžio. Prieširdžiai išsidėstę aukščiau, skilveliai žemiau. Dešiniąją ir kairiąją širdies puses skiria pertvara (sienelė). Skiriama prieširdžių ir skilvelių pertvara. Normaliai kraujas, prisisotinęs anglies dvideginio (veninis kraujas), atiteka į dešinįjį prieširdį, patenka į tos pačios pusės skilvelį, tuomet iš širdies išstumiamas į plaučių arteriją, kur jai išsišakojus į smulkias kraujagysles teka plaučiais ir prisisotina deguonimi. Iš plaučių jau arterinis kraujas suteka į kairįjį prieširdį, vėliau skilvelį ir yra išstumiamas į didžiąją organizmo arteriją – aortą, iš kurios jis išnešiojamas po organizmą tiekiant audiniams deguonį.

 

Ligos aprašymas

Magistralinių (stambiųjų) kraujagyslių transpozicija – įgimta širdies yda. Jos metu veninis kraujas iš dešiniojo skilvelio patenka į aortą, o kraujas iš kairiojo skilvelio į plautinį kamieną. Taip susidaro du uždari kraujo apytakos ratai. Organizmu nuolat cirkuliuoja deguonimi neprisotintas kraujas, o į plaučius nuolat teka arterinis kraujas. Jeigu šios patologijos metu tarp šių uždarų ratų nėra jungčių (pvz. prieširdžių ar skilvelių pertvaros defektas, atviras arterinis latakas) mirštama jau pirmosiomis gyvenimo dienomis ar savaitėmis. Kitu atveju į organizmą teka maišytas arterinis ir veninis kraujas, audiniai ir organai gauna šiek tiek kraujo, išgyvenamumas didesnis.

Tai nėra dažna patologija. Stambiųjų kraujagyslių transpozicija sudaro apie 4% visų įgimtų širdies ydų.

 

Rizikos faktoriai

Tiksli etiologija nėra žinoma, manoma, jog šios ydos vystymąsis gali būti susijęs su: raudonukės ar kita virusine infekcija nėštumo metu, nepakankama motinos mityba ar alkoholio vartojimas nėštumo metu, vyresnis motinos amžius (>40 m.), prastai kontroliuojamas diabetas.

 

Simptomai

Kraujagyslių transpozicijai būdingi šie simptomai:

Dusulys,
Melsva odos spalva,
Apetito stoka,
Vaikas nepriauga svorio.

Šios ligos metu vaikui sutrinka fizinis ir psichinis vystymąsis.

 

Diagnostika

Liga dažniausiai diagnozuojama pirmosiomis dienomis ar savaitėmis po gimimo. Būdingi ryškūs klinikiniai simptomai, fizinio ištyrimo metu nustatoma padidėjusios kepenys, kūno tinimai. Instrumentinių tyrimų metu nustatoma: dešiniojo skilvelio padidėjimas, rentgenogramoje stebimas plaučių kraujagyslių išsiplėtimas. Vienas svarbiausių diagnostinių tyrimo metodų: angiokardiografoja (leidžiama kontrastinė medžiaga, dažniausiai dešinįjį skilvelį, stebimas kontrasto tekėjimas tik mažuoju kraujo apytakos ratu). Nepaisant to, jog šis tyrimo metodas geriausiai parodo patologiją, neretai diagnozei pakanka ir ultragarsinio tyrimo.

 

Gydymas

Taikomos gyvybę gelbstinčios paliatyvios operacijos. Jų metu padaroma jungtis tarp dviejų kraujo apytakos ratų. Vėliau atliekama radikali operacija. Yra daug operacinių gydymo būdų, tačiau jų visų esmė – atstatyti normalią kraujotaką.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
kraujas
simptomai
transpozicija
vystymąsis

Rašyti komentarą