Lyties organų ginatrezija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai

Ligos aprašymas

Tai apatinės lytinio kanalo dalies nepraeinamumas, nes nėra tam tikro organo angos ar ertmės. Toks nepraeinamumas dažniausiai nustatomas lytinio brendimo pabaigoje. Prasidėjus menarchei (pirmosioms mėnesinėms) kraujas negali laisvai ištekėti į išorę ir kaupiasi makštyje, gimdoje, kiaušintakiuose.

 

Simptomai

Esant mergystės plėvės atrezijai, ji neturi angos, pro kurią tekėtų menstruacinis kraujas, todėl kraujas kaupiasi makštyje. Šio tipo atrezija įtariama, kai periodiškai kas mėnesį pasikartoja apatinės pilvo dalies skausmas, o mėnesinės neprasideda. Skersinės makšties pertvarai esant, kuri dalina makštį į dvi dalis, taipogi neatsiranda mėnesinės. Dėl makšties atrezijos kraujas kaupiasi makštyje, gimdoje ir vėlgi pasireiškia periodinis kas mėnesį pilvo skausmas be mėnesinių. Gimdos kaklelio atrezijos metu vyksta viskas tas pats, tik kraujas kaupiasi ir kiaušintakiuose. Gimdos atrezija dažniausiai būna moterims su įgimta patologine gimda – vienarage ar dvirage su vienu rudimentiniu ragu, kuris evoliucijos metu prarado savo funkciją. Gimdos atrezijai būdinga amenorėja (mėnesinių nebūvimas) ir skausmingi lytiniai santykiai.

 

Diagnostika

Diagnostikai pakanka išvardintų simptomų, ginekologinio ir ultragarsinio tyrimo. Nustatomas susikaupęs kraujas, pastebima, kad nėra atitinkamų organų angos.

 

Gydymas

Gydymas operacinis. Mergystės plėvės atrezijai esant, plėvė perpjaunama, o jos kraštai apsiuvami. Tas pats su skersine makšties pertvara – perpjaunama kryžmiškai ir apsiuvami kraštai. Esant makšties atrezijai, atliekama jos plastika, kuomet suformuojama makštis ar jos dalis. Gimdos kaklelio atrezija koreguojama chirurgiškai jos kanalo suformavimu. Gimdos atrezija taipogi gydoma chirurgiškai.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
atrezijos
gydymas
kraujas
mėnesinės

Rašyti komentarą