Listeriozė

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai gana pavojinga ūminė bakterinė infekcija, pasireiškianti smegenų ir jų dangalų uždegimu, sepsiu, kiek rečiau – vidinio širdies dangalo, akių junginės uždegimu.

 

Sukėlėjas

Listeriozę sukelia žmogui pavojinga bakterija – Listeria monocytogenes.

 

Paplitimas

Monocitogenine bakterija gali užsikrėsti ir žmonės, ir gyvūnai. Dažniausiai avims ir galvijams ji sukelia sepsį ir smegenų dangalų uždegimą (meningitą). Listerijas gyvūnai į aplinką išskiria su pienu, šlapimu, išmatomis, nosies išskyromis. Šie sukėlėjai plačiai paplitę aplinkoje: jų randama žemėje, vandenyje, dulkėse, silose. Žmogus gali užsikrėsti kontaktuodamas su užsikrėtusiais gyvūnais, vartodamas užkrėstą maistą, motina gali perduoti vaisiui. Listeriozei būdingi pavieniai susirgimo atvejai, bet galimi ir nedideli protrūkiai susiję su šiuo maistu: minkštaisiais sūriais, nepasterizuotu pienu ar sūriu, ledais, nepakankamai termiškai apdorota mėsa ir rūkyta žuvimi, šviežiomis daržovėmis, jų salotomis. Dažniausiai serga asmenys su nusilpusia imunine sistema (sergantys AIDS, vėžiu, vartojantys steroidus,vaistus, saugančius nuo transplantato atmetimo), jaunesni nei 1 mėnesio ir vyresni nei 70 metų amžiaus, nėščiosios. Daugiausia infekcijos atvejų užregistruojama vasaros mėnesiais.

 

Simptomai

Listeriozė yra pavojinga nėščioms moterims bet kuriuo nėštumo laikotarpiu. Dėl jos gali būti aukšta temperatūra, galvos, raumenų bei juosmens skausmas, viduriavimas, ištikti persileidimas ir priešlaikinis gimdymas ar gimti negyvas vaisius. Gimdoje užkrėstam vaisiui nuo gimimo gali pasireikšti sunki liga. Gali būti gelta, pūlinga akių infekcija, pneumonija ir meningitas ar encefalitas. Specifinis ligos požymis – uždegiminio audinio sankaupos (granulomos) kūdikio organuose. Vėliau užsikrėtę kūdikiai (gimstant ar ligoninėje) iš pradžių būna sveiki, bet po kelių dienų ar savaičių jiems gali pasireikšti gyvybei pavojinga liga.

 

Diagnostika

Listeriozę sukeliančias bakterijas galima nustatyti laboratorijoje auginant bakterijų kultūras. Mėginiai imami iš akių ir nosies, kraujo, šlapimo, smegenų skysčio, užkrėstų audinių.

 

Gydymas

Gydymo tikslas – antibiotikais sunaikinti Listeria monocitogenes bakterijas. Paprastai skiriamas gydymas antibiotikų deriniu. Vartojamas ampicilinas su gentamicinu (šis vaistas netinka nėščiosioms). Ampiciliną galima keisti penicilinu, o esant alergijai pastarajam, vartojamas trimetoprimas/sulfametosakzolis, vankomicinas. Skausmui, temperatūrai mažinti gali būti vartojami vaistai nuo skausmo. Sunkūs listeriozės atvejai gydomi intensyvios terapijos skyriuose.

Profilaktika

Listeriozė yra privalomai registruojama infekcija. Labai svarbi gera maisto produktų higiena. Nėščiosios ir žmonės silpnu imunitetu turi vengti tokių maisto produktų kaip minkšti sūriai, kepenų paštetas, paukštiena, greitas termiškai neapdorotas maistas.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
bakterija
gyvūnai
infekcija
listeriozė

Rašyti komentarą