Lėtinis bronchitas

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Anatomija

Kvėpavimo sistemą sudaro dvi pagrindinės dalys: kvėpavimo takai ir plaučiai. Kvėpavimo takuose cirkuliuoja įkvėptas ir pašalintas iš plaučių oras. Plaučiuose vyksta deguonies pasisavinimas į kraują ir anglies dvideginio šalinimas. Kvėpavimo takus sudaro: nosis, nosiaryklė, gerklė, trachėja, bronchai. Kvėpavimo takuose dujų apykaita nevyksta. Juose oras sušildomas, apvalomas nuo dulkių ir mikroorganizmų.

 

Ligos aprašymas

Lėtinis bronchitas – tai lėtai prasidedantis ir nuolat progresuojantis bronchų gleivinės uždegimas. Lėtinis bronchitas nustatomas kai ne mažiau kaip dvejus metus po 3 mėnesius daugumą dienų žmogus nuolat kosi ir skrepliuoja.

Lėtinis bronchitas – dažniausia iš lėtinių kvėpavimo sistemos ligų. Ja serga 20-25% vidutinio amžiau vyrų. Moterų sergamumas trigubai mažesnis.

 

Ligos priežastis

Pagrindinė priežastis, sukelianti nuolatinį gleivinės uždegimą – rūkymas. Priskiriamas ir pasyvus rūkymas. Manoma, jog jeigu žmogus kažkada gyvenime rūkė ar vis dar rūko, tai sulaukęs vidutinio amžiaus jis sirgs lengvesnio ar sunkesnio laipsnio lėtiniu bronchitu. Šis susirgimas taip pat gali vystytis dėl oro užterštumo, esant lėtinei infekcijai nosiaryklėje.

 

Simptomai

Dažniausiai lėtinis bronchitas pasireiškia beveik nuolatiniu kosuliu ir skrepliavimu. Tačiau žmonės skundų gali ir neišsakyti, kadangi per daugelį metų prie šių simptomų pripranta ir jie visai nevargina. Liga paūmėja susirgus virusine ar bakterine kvėpavimo takų infekcija. Tuomet bendra būklė pablogėja, pasitaiko dusulio priepuolių.

 

Diagnostika

Diagnozuojama išsiaiškinus skundus, išklausoma plaučių veikla (karkalai išklausomi tik ligai paūmėjus). Atliekami įvairūs laboratoriniai ir instrumentiniai tyrimai kitų ligų atmetimui.

 

Gydymas

Svarbiausia šalinti priežastis, galimai sukėlusias lėtinį bronchitą: mesti rūkyti, pakeisti darbo aplinką ar darbe naudoti apsaugines priemones. Nuo to labai priklauso gydymo sėkmingumas. Esant nekomplikuotam susirgimui, ypatingi gydymo metodai nėra taikomi. Rekomenduojama reguliariai atlikti plaučių funkcijos tyrimą. Būklei paūmėjus gali būti skiriami antibiotikai, bronchus plečiantys vaistai, įkvepiamieji gliukokortikosteroidai.

 

Prognozė

Ilgą laiką ligos eiga būna stabili, tačiau nepašalinus ją sukėlusios priežasties šis susirgimas progresuoja į lėtinę obstrukcinę plaučių ligą.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
ligos
rūkymas

Komentarai

2022-09-15 | NILJAN
Pulmonologijos centras - Kardiolitos Klinikos https://www.kardiolitosklinikos.lt › paslaugos › pulmon... Pulmonologijos centre diagnozuojame ir gydome įvairias plaučių ligas, ... proc. nuolaida gydytojų specialistų konsultacijoms ir instrumentiniams tyrimams*
2021-12-07 | Elena
Gydytojai kaskart kosint duodavo antibiotikus. Taip 3 -5 kartus iš eilės. Nusprendžiau viską imti į savo rankas. Pradėjau valgyti kasdien po 1 šaukštą medaus. Ir gydytis čiobreliais. Yra tokia arbata vaistinėje Broncholis ( arba tiesiog imti čiobrelių arbata). Užplykyti puslitryje du pakelius BŪTINAI laikyti 10 min ir išimti pakelius. Gerti tokį užvyrą neskiedžiant! Tris kartus per diena. Bet neilgiau nei 10 dienų. Galima ir 3 kartus per diena. Taip išsigydžiau lėtinį bronchita. Sėkmės!
2021-06-24 | Jurate
Man letinis bronchitas jau apie 10metu. Nerukau niekada. Po plauciu uždegimo liko. Reikia eiti pas pulmonologa. As irgi gydausi ciobreliaus.garstyciomis kvėpuoju voniomis su aliejais trpam padeda.brt nuėjus I kitaaplinka parduotuve .autobusa ar kina . Koseti pridedu.du.stu. deja ne VISI gydytojai skuria tinkamai laiku ir demesio. Todėl tenka kankintis ir atsiranda skausmas nugaroje .maudimas.
2020-09-23 | Edita
Labas man ir tapati situacija labai karkia krūtine laikosi temperatūra neauksta37,2 ar 37,5 baisiausa kad rūkau .tas prasideda naktimis karkima ,bukit geri patarkite ka dariti
2020-03-20 | vytautas
Lėtinis bronchitas man.Antri metai. gydausi liaudies medicina. Gydytoja nieko neskiria.Naktį pradedu springti, niekaipnegaliuatsikosėti,kartaispavyksta.Miegu 1,5-2 val. ir vėl iš pradžių.Kosulio nėra .Provokuoju, nes "karkiu", noriu kažką iškosėti.Gal kam pavyko išsigydyti?Kažkiek lengviau, kai kvėpuoju per nosį, bet ilgai neištveriu, įkvepiu ir vėl viskas nuo prad-ių.
2018-06-04 | Daina
Laba diena, nesikartosiu tai ka parase p. Algis 2018 05 31diena. Aprasimas idealiai atitinka mano situacija. Ka patartumete?
2018-05-31 | algis
Gyvenime niekada nesu rūkęs, oras nebuvo užteršas. Manau, kad bronchitą įtaisė Karoliniškių gyųdytoja. Arba prie jo prisidėjo.Buvau peršalęs, labai blogai jaučiaus, bet temperatūra nebuvo aukšta- 37,2C. Mano normali temperatūra -apie 36,4.Gal dėl daugybės gautų antibijotikų sovietmečiu? , Nuėjau į polikliniką, pasipasakojau gydytojai , ir pasakiau, kad man pakanka tik porą dienų pagulėti, neiti į darbą ir pagysiu be vaistų. Gydytoja nedavė biuletenio, todėl darbe savijauta pablogėjo, pradėjau kosėti ir kosėjau beveik mėneį. Tuo viskas nesibaigė, nes kitais metais panašiai kosūlys pasikartojo ir tesėsi ilgiau. Ir taip kiekvienais metais kosėjimo laikotarpis vis ilgėjo. Dabar jau porą metų kaip nesibaigia, tikkiek aprimsta. Šiemet , esant aštriam pavasrio orui , balandyje, eilinį kartą peršalau gerklę- ją skaudėjo , didelė sloga, temperatūros beveik nėra. Kaip ir reikėjo tikėtisnetrukus prasidėjo kosulys. Labai stiprus. Užeina dažnai, serijomis. Nepadeda nei daug geriamų šiltų skysčių, nei gelomirtolas, nei Acc. beveik neatsikosėju. Labai kankina tiek dieną tiek naktį kai užeina kosėjimo priepuoliai. Šiaip jausčiausi puikiai jei ne tas kosulys. Gal galite ką nors veiksmingo patarti? Būčiau labai dėkingas, nes jau nesitiki, kad pagysiu- nėra jokio pagerėjimo.

Rašyti komentarą