Lėtinė transplantuoto inksto nefropatija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Kaip veikia imuninė sistema?

Pagrindinė žmogaus imuninės sistemos funkcija – atpažinti svetimas organizmui medžiagas, pavyzdžiui bakterijas ar virusus, ir juos „sunaikinti“, kol šie nepadarė jokios žalos. Kraujyje yra ne tik eritrocitai, kurie perneša deguonį, bet ir už imuninę sistemą atsakingos ląstelės.

Žmogaus imuninė sistema yra labai galinga, įsibrovėliais yra laikoma ne tik įvairūs mikroorganizmai, bet ir audinių ląstelės. Transplantavus bet kurį organą (kepenis, inkstus, širdį), organizmas jo audinį atpažįsta kaip svetimą ir ima prieš jį kovoti. Būtent dėl šios priežasties po inkstų transplantacijos (chirurginė procedūra, kurios metu normaliai veikiantis donoro inkstas persodinamas žmogui, kurio inkstų funkcija yra nepakankama) būtina vartoti imuninę sistemą slopinančius vaistus.

 

Ligos aprašymas

Lėtinė transplantuoto inksto (alografto) nefropatija – tai progresuojantis naujojo inksto funkcijos blogėjimas. Pastebėta, jog šis sutrikimas dažniau pasireiškia tiems, kuriems pirmuosius metus po transplantacijos buvo nustatyta ūminė inksto atmetimo reakcija.

Lėtinė alografto nefropatija anksčiau buvo vadinama lėtinė atmetimo reakcija. Imuninė sistema šios patologijos metu pamažu “kovoja” prieš transplantuotą inkstą, tačiau šiek tiek kitaip nei ūminio atmetimo metu. Be to šio susirgimo metu inksto veiklos blogėjimui įtakos turi ne tik imuniniai veiksniai. Svarbi priežastis, dėl kurios išsivystė nuosavų inkstų nepakankamumas, įvairūs gretutiniai susirgimai taip pat daro vienokią ar kitokią įtaką.

 

Simptomai

Klinika pasireiškia tik žymiai pablogėjus inksto funkcijai: atsiranda edemos (tinimai), padidėja kraujo spaudimas.

 

Diagnostika

Susirgimas įtariamas nustačius pakitimus laboratoriniuose inksto funkciją atspindinčiuose tyrimuosear esant klinikiniams simptomams. Diagnozė pagrindžiama atlikus inksto biopsiją. Tiriamojoje medžiagoje stebimas inksto audinio randėjimas ir kiti būdingi požymiai.

 

Gydymas

Esant šiai patologijai iš pradžių koreguojamas imunosupresinis gydymas, tačiau tai negarantuoja inksto funkcijos blogėjimo sustojimo. Dažniausiai procesas tiesiog šiek tiek sulėtinamas. Gydomos ir gretutinės būklės: cukrinis diabetas, arterinė hipertenzija, kaulų ir kitos ligos. Nepaisant visų pastangų, anksčiau ar vėliau vėl prireikia dializių ir naujos transplantacijos.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
ląstelės
lėtinė

Rašyti komentarą