Laktozės netoleravimas

Ligos aprašymas
Dietos
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Laktozės netoleravimas (hipolaktazija) – tai sutrikęs laktozės skaidymas plonajame žarnyne. Laktozė – tai pieno cukrus, kurio yra piene ir jo produktuose (jogurte, varškėje ir kituose). Šis sutrikimas susijęs su fermento laktazės, skaidančios laktozę į gliukozę ir galaktozę, stoka.

Laktazės stoka paplitusi tarp viso pasaulio gyventojų, įvairiose šalyse laktozės netoleravimas aptinkamas nuo kelių procentų populiacijos iki beveik 100 %. Lietuvoje hipolaktazija pasireiškia maždaug 32 % gyventojų.

 

Ligos priežastis

Hipolaktaziją sukelia nepakankama germento laktazės gamyba. Dažniausiai pasitaiko pirminė laktazės stoka, kuomet fermento kiekis palaipsniui mažėja su amžiumi, kada maisto racione naudojama daug įvairių produktų, tuo tarpu pieno produktų vartojama vis mažiau ir mažiau. Retesnės laktozės netoleravimo priežastys – antrinės, susijusios su įvairiomis virškinamojo trakto ligomis (pvz., uždegimine Krono liga), žarnyno operacijomis, kurių metu pašalinama dalis žarnyno. Labai retais atvejais pasitaiko įgimtas laktozės netoleravimas.

 

Rizikos faktoriai

Laktozės netoleravimo rizikos veiksniams priskiriama: senėjimas, rasė (dažniau nustatoma tamsios odos žmonėms) virškinamojo trakto ligos, vaisiaus neišnešiotumas.

 

Simptomai

Klinikiniai simptomai rodantys laktozės netoleravimą pasireiškia per maždaug 30min. – 2val. nuo pieno ar pieno produktų vartojimo. Būdingiausi šios ligos požymiai:

Viduriavimas,
Pykinimas, kartais vėmimas,
Pilvo pūtimas, tempimas,
Pagausėjęs dujų išskyrimas,
Pilvo skausmas.

 

Diagnostika

Išsiaiškinami ligos simptomai, patariama nevartoti laktozės savo sudėtyje turinčių produktų ir stebėti atsaką. Galima atlikti gliukozės toleravimo testą. Žmogui duodama išgerti daug laktozės turinčio skysčio ir po kiek laiko matuoti kraujo gliukozės koncentraciją. Jei ji nedidėja, vadinasi organizmas nepasisavino laktozės. Kitas tyrimas – vandenilio jonų nustatymas iškvepiamame ore, kurių padaugėja tuo atveju, kai yra hipolaktazija (pradžioje tyrimo taip pat išgeriama tirpalo, savo sudėtyje turinčio laktozės).

 

Gydymas

Hipolaktazija gydoma skiriant mažesnio laktozės kiekio ar belaktozę dietą. Yra keli preapartai, savo sudėtyje turintys sintetinės laktazės. Šie vaistai gali būti vartojami kartu su pieno produktais, tuomet jie geriau virškinami, sumažėja nepageidaujami laktozės netoleravimo reiškiniai.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
laktozės

Komentarai

2016-08-23 | Tatjana
Sakykit,o vaikas isgeres pieno,nakti pilvo skausmai kazkokie,ir ryte ismatos tokios lyg ir apvalkale kazkokiam. Kai maziukas buvo iki 1 metu,man pasake pabandyt pienuko paprasto duot,daviau,ir rezultatas pienlige skrandyje. Gal tyrimu kokiu reikia,net nzn

Rašyti komentarą