Krūties piktybiniai navikai

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai onkologinė liga, kuri būdinga tiek vyrams, tiek moterims, tačiau pastarosioms pasitaikanti ypač dažnai ir sergamumas vis didėja. Kol kas nustatyta, kad per metus diagnozuojama apie 1300 naujų ligos atvejų. Krūties vėžio rizikos faktoriais yra laikomi: amžius (su amžiumi rizika didėja), aplinkos veiksniai, genetinis polinkis (atrasti keliantys riziką genai BRCA-1 ir BRCA-2), traumos, virusai, reprodukciniai veiksniai, kontraceptikų vartojimas. Taip pat pastebėta, kad didėja rizika esant nutukimui sulaukus 50-ies metų, paveikus radiacija, gausiai vartojant alkoholį, kai yra vėlyvas pirmas gimdymas arba moteris negimdžiusi, nemaitinusi krūtimi.

 

Krūties vėžys skirstomas į 3 formas:

a) Mazginė – dažniausiai pasitaikanti, randamas kietas mazgas kurioje nors krūties dalyje, dažniausiai išoriniame viršutiniame kvadrante;

b) difuzinė – plačiai apima krūtį;

c) Pedžeto liga.

 

Simptomai

Ankstyvi simptomai: aiškiai apčiuopiamas kietas neskausmingas mazgas, virš jo paslankumas ribotas. Būna odos susiraukšlėjimas ar ištempimas virš naviko, padidėję pažasties limfmazgiai.

Vėlyvi simptomai: odos ryškesnis įtraukimas, citrinos žievelės simptomas virš naviko, odos išopėjimas, spenelio įtraukimas, jo ir areolės apie spenelį sustorėjimas, krūties deformacija, padidėję tos pusės limfmazgiai, skausmas krūtyje, išskyros iš spenelių.

 

Diagnostika

Diagnozuojama, surinkus anamnezę, atsižvelgus į simptomus, atlikus apžiūrą ir apčiuopą. Taip pat atlikus krūties echoskopiją, mamografiją (jautrų radiologinį tyrimą, skirtą krūtų tyrimui), atliekama punkcija (plona adata paimama dalis medžiagos iš krūties pažeidimo vietos) ir ištiriamos ląstelės. Taip pat atliekamas naviko hormoninių receptorių tyrimas. Be šių tyrimų, atliekami ir naviko išplitimui įvertinti tyrimai: krūtinės ląstos rentgenograma, kitų organų ultragarsinis tyrimas, kaulų skenavimas, kaulų rentgenogramos ir kiti sudėtingi tyrimai, jei reikia.

 

Gydymas

Chirurginis gydymas – krūties pašalinimas su ar be limfmazgių pašalinimu. Po pašalinimo atliekamos rekonstrukcinės operacijos. Taikomas ir spindulinis gydymas, chemoterapija (vaistai).

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
limfmazgiai

Rašyti komentarą