Kitos stabligės formos

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai ūminė bakterinė infekcija, pasireiškianti bendra organizmo ir ypač centrinės nervų sistemos intoksikacija, toniniais raumenų traukuliais, sunkia eiga.

 

Sukėlėjas

Šią ligą sukelia bakterija Clostridium tetani, kuri gamina toksiną, apnuodijantį centrinę nervų sistemą.

 

Paplitimas

Stablige sergama visame pasaulyje. Ji dažnesnė žemės ūkio regionuose ir teritorijose, kuriose dažniau kontaktuojama su gyvulių išmatomis, labai svarbios kūno traumos, ypač kojų sužeidimas ir žaizdų užteršimas stabligės sporomis su žemėmis, dulkėmis ir svetimkūniais. Dirvožemyje bakterija yra ramybės būsenoje, tvirtos, karščiui atsparios sporos pavidalu. Žmogus nuo žmogaus neužsikrečia. Kartais stablige susergama nušalus galūnes, esant pragulų, ilgai negyjančių žaizdų, gipso tvarščiui, leidžiantis užterštus narkotikus, nutraukus nėštumą antisanitarinėmis sąlygomis ar sukėlėjui patekus per naujagimio bambą.

 

Simptomai

Simptomai paprastai atsiranda praėjus 7-14 dienų po žaizdos užteršimo, trumpesnis periodas  iki klinikinių požymių pasireiškimo ir sunkesnė ligos forma  būdinga stripriai užterštoms žaizdoms.

Dažniausiai pirmasis ligos požymis yra kramtomųjų raumenų spazmas, todėl ligonis nebegali išsižioti. Vėliau pasireiškia ir kiti simptomai, priklausantys klasikinės triados sindromui. Tai dėl veido raumenų spazmo atsirandanti sustingusi „šypsena“ ir pakelti antakiai bei rijimo sutrikimas dėl ryklės raumenų spazmo. Raumenų sustingimas plinta žemyn į kaklo, sprando, nugaros, liemens ir kojų raumenis. Dėl nugaros ir pilvo raumenų spazmo ligonis kūnas persikreipia: nugara neliečia lovos, guli pakėlęs liemenį ir atlošęs galvą. Tokia padėtis suteikia skausmą. Raumenų susitraukimus provokuoja lietimas, garsas, šviesa. Kai pailgėja ir padažnėja spazmai, gali ištikti 5-10 minučių trukmės traukuliai, kurių metu galima sunkiai susižeisti, kartais net lūžta kaulai, sustoja kvėpavimas, sutrinka širdies ritmas. Ligonis gausiai prakaituoja, karščiuoja iki 37-380C. Mirties priežastis gali būti tiesioginis smegenų kamieno pažeidimas, kai sustoja širdies ir kvėpavimo sistemų veikla.

 

Diagnostika

Diagnozuojama remiantis klinikiniais ligos požymiais, išsiaiškinama ar nebuvo traumų, nudegimų, nušalimų, operacijų, gimdymų, abortų.

 

Gydymas

Būtina esamą žaizdą kruopščiai išvalyti. Įtarus stabligę , ligoniui į raumenis skubiai švirkčiama specifinių antikūnų prieš stabligės toksiną. Stablige sergantis ligonis gydomas intensyvios terapijos skyriuje palaikomajam gydymui. Jis guldomas į atskirą palatą, izoliuotą nuo triukšmo, ryškios šviesos. Skiriama antibiotikų – penicilino, cefalosporinų, kurie apsaugo nuo sunkaus plaučių uždegimo ar kraujo užkrėtimo. Taip pat vaistų apsaugoti nuo traukulių.

 

Profilaktika

Pagrindinė stabligės profilaktikos priemonė – vakcinacija. Nuo stabligės skiepijami kūdikiai, stimuliuojami dozė skiriama prieš pradedant eiti į mokyklą ir 13-15 metų vaikams. Vėliau kas dešimt metų reikia vakcinuotis pakartotinai. Persirgus stablige apsauginis imunitetas neįgyjamas, nes ligą sukelia labai mažas toksino kiekis. Persirgus stablige skiepai rekomenduotini.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
bakterija
ligonis
simptomai

Rašyti komentarą