Kitos chlamidijų sukeltos ligos

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Chlamidiozė – tai infekcinė lytiniu keliu plintanti Chlamydia trachomatis sukeliama liga. Tai viena labiausiai pasaulyje paplitusių infekcijų, pažeidžiančių lyties organus. Motina, serganti chlamidioze, gimdymo metu gali užkrėsti naujagimį ir šis gali susirgti chlamidijų sukeltu plaučių uždegimu ar konjunktyvitu (akių junginės uždegimu).

 

Ligos priežastys

Daug seksualinių partnerių ar naujas partneris (-ė);
Prastos socioekonominės salygos;
Prostitucija;
Nesaugus lytinis aktas (t.y., nenaudojant barjerinių apsaugos priemonių);
Serganti motina gali užkrėsti naujagimį;
Užsikrėsti chlamidijomis galima ne tik tradicinio (vaginalinio) lytinio akto metu, bet ir praktikuojant oralinė ar analinį lytinį aktą.

 

Simptomai

Simptomai, pasireiškiantys moterims:

50 – 70% atvejų nebūna jokių simptomų. Kitais atvejais chlamidiozė gali pasireikšti pakitusiomis išskyromis, kraujavimu iš makšties. Būdingas apatinės pilvo dalies skausmas, skausmingas šlapinimasis. Gali perštėti šlaplės srityje. Negydant infekcija gali persimesti į gimdą, kaišintakius ir sukelti jų uždegimą.

Simptomai, pasireiškiantys vyrams:

Besimptomė infekcija reta. Šlaplės uždegimas pasireiškia 50% atvejų: skausmingas ir dažnas šlapinimasis, niežulys šlaplės atsivėrimo vietoje. Gali šlapime būti gleivių. Chlamidiozei būdingas sėklidžių skausmas, jautrumas ar patinimas (gali būti vienos sėklidės).

Negydoma chlamidiozė tiek vyrams, tiek moterims ilgainiui sukelia nevaisingumą.

Simptomai, pasireiškiantys naujagimiams:

Kai yra chlamidijų sukeltas plaučių uždegimas: karščiavimas, kosulys, švokštimas, karkalai plaučiuose.
Kai yra chlamidijų sukeltas konjunktyvitas: junginės paraudimas, gleivingos išskyros iš akių, patinimas aplink akis. Dažnai būna abiejų akių pažeidimas.

 

Diagnostika

Chlamidiozė diagnozuojama remiantis klinikiniais imptomais bei laboratoriniais tyrimais. Laboratoriniai tyrimai: kraujo tyrimas, šlapimo tyrimas, moterims – tepinėlis nuo gimdos kaklelio, vyrams – tepinėlis iš šlaplės.

 

Gydymas

Chlamidiozė gydoma antibiotikais (pvz., azitromicinu, doksiciklinu, eritromicinu ar kt.). Pradėjus gydymą vaistais, svarbu susilaikyti nuo lytinių santykių. Taip pat, informuoti seksualinius partnerius apie savo ligą, nes ir jie turėtų pasitikrinti dėl chlamidijų. Partnerius gydyti būtina, nes priešingu atveju nepavyks sėkmingai išgydyti paciento (infekcija vėl atsikartos).

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
chlamidiozė
infekcija
ligos
simptomai
šlapinimasis

Rašyti komentarą