Kitas apendicitas

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Lėtinis apendicitas – tai ilgą laiką trunkantis ar nuolat pasikartojantis kirmėlinės ataugos uždegimas.

Kirmėlinė atauga – tai 8-9 cm aklosios žarnos atauga. Akloji žarna ya pradinė storojo žarnyno dalis, esanti apatinėje dešinėje pilvo dalyje. Kirmėlinės ataugos paskirtis organizme nėra visiškai tiksliai žinoma. Manoma, jog ji svarbi imuninės sistemos funkcijai.

Lėtinis apendicitas – labai retas susirgimas. Vienu metu net buvo manoma, kad šis susirgimas visai neegzistuoja. Tačiau nepaisant ilgų diskusijų, diagnozę nuspręsta palikti. Manoma, jog šis susirgimas yra ilgas kelias iki ūminio apendicito išsivystymo.

 

Ligos priežastis

Apendicitas atsiranda dėl kirmėlinės ataugos spindžio obstrukcijos (užkimšimo), kurią sąlygoja gleivių ar žarnyno turinio susikaupimas, kartais žarnyno infekciniai susirgimai. Lėtinio apendicito metu uždegiminis procesas vystosi ilgą laiką, keletą mėnesių ar net metų. Lėtiniu apendicitas gali tapti po dėl įvairių priežasčių neišoperuoto ūminio apendicito (kliniškai nespecifiškai pasireiškė, žmogus nesikreipė į gydytojus).

 

Simptomai

Aprašomi labai įvairūs lėtiniam apendicitui būdingi klinikiniai simptomai. Jau vien dėl jų įvairovės ligą nustatyti yra labai sunku. Tipiškai atvejais ūminiam apendicitui būdingas skausmas pilvo aptinėje dešinėje dalyje nėra būdingas lėtiniam apendicitui. Dažniausiai šio susirgimo pradžioje jaučiamas diskomfortas ar nestiprus skausmas beveik visame pilve, dažiausiai apie bambą. Dėl šios priežasties gali būti ieškoma pačių įvairiausių susirgimų ar simptomas tiesiog priskiriamas pablogėjusiam virškinimui. Skausmas vis kartojasi kas tam tikrą laiką, tampa vis labiau varginantis. Dažniausiai maudžiantys skausmai apatinėje dešinėje pilvo srityje atsiranda tik po ilgo laiko. Lėtinio apendicito metu taip pat gali pasireikšti apetito stoka, pykinimas, vidurių užkietėjimo epizodai ar viduriavimas.

 

Diagnostika

Lėtinį apendicitą diagnozuoti labai sunku. Paprastai jis nustatomas prieš tai atmetus įvairius kitus virškinimo ar kitų organų sistemų susirgimus (pvz., moterims apatinės dešinės pilvo dalies skausmai gali būti susiję su kiaušidės patologija).

 

Gydymas

Diagnozavus lėtinį apendicitą siūloma planinė apendektomijos operacija (kirmėlinės ataugos šalinimas).

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
ataugos

Rašyti komentarą