Kiaušidžių folikulinė cista

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Folikulinė cista priklauso prie kiaušidžių funkcinių cistų. Tai dariniai, susidarę kiaušidėse  iš normalių anatominių struktūrų, atsirandančių per mėnesinių ciklą ar nėštumą dėl hormoninių pokyčių. Folikulinės cistos formuojasi dėl per didelio folikulus stimuliuojančio hormono (FSH) poveikio. Tokiu atveju neįvyksta ovuliacija (kiaušinėlis neišeina iš kiaušidės), folikulinė cista toliau vis didėja. Kitu atveju folikulas nesubręsta, o toks nebrandus folikulas praranda gebėjimą sunykti. Paprastai folikulinė cista būna viena, jos dydis įvairuoja nuo kelių milimetrų iki 15cm. Cistos turi ploną kapsulę, jos turinys skaidrus, panašus į vandenį.

 

Simptomai

Simptomų išvis nepajuntama arba būna mažai išreikšti: dažnas šlapinimasis, maudžiantis pilvo apačios, šono skausmas, nereguliarios ar kiek skausmingos mėnesinės, pilvo apimties padidėjimas.

 

Diagnostika

Paprastai aptinkama atsitiktinai, atliekant ginekologinę apžiūrą (čiuopiamas paslankus neskausmingas darinys) ar ultragarsinį tyrimą.

 

Gydymas

Gali išnykti be gydymo. Galima skirti 3-6 mėn. sudėtinių kontraceptinių priemonių ir patikrinti iš karto po mėnesinių 4-6-ą mėnesinių ciklo dieną. Jei jis neišnykęs, nėra galimybės atskirti nuo tikro auglio, rekomenduojamas operacinis gydymas. Pomenopauzinei moteriai radus tokį cistinį darinį, atliekamas kiaušidės vėžio žymens tyrimas CA-125. Jei šis žymuo nepadidėjęs ir cistinis darinys iki 5cm, liekama stebėti. Jeigu darinys virš 10cm ir /arba CA-125 kiek padaugėję, arba darinys netolygus, rekomenduojamas operacinis gydymas su histologiniu darinio ištyrimu (patikrinti ar nėra piktybinio proceso). Vaisingo amžiaus moteriai rekomenduojama pašalinti tik cistą, o po menopauzės – pašalinti visą kiaušidę.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
cista
cistos
folikulas
kiaušidės

Komentarai

2016-05-13 | Dovile
Laba diena norejau pasiteirauti jei yra aptikta cista kiausideje 2.3cm ar yra sansu pastoti naturaliai be apvaisinimo?

Rašyti komentarą