Kiaušidžių apopleksija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai kiaušidės plyšimas ir kraujavimas iš jos. Dažniausiai tai įvyksta ciklo viduryje (ovuliacijos metu, kai kiaušinėlis išeina iš kiaušidės), geltonkūnio formavimosi metu po ovuliacijos, sergant kiaušidės uždegimu ar neseniai jam buvus bei sergant apendicitu (kraujagyslėmis kraujas priteka į kiaušidę). Neretai apopleksija įvyksta lytinio akto metu, po traumos ar sunkaus fizinio darbo.

Kiaušidei plyšus, kraujas priteka į susiformavusį folikulą (jame yra susiformavusi kiaušialąstė), geltonkūnį (jis susidaro vietoje folikulo, kai iš jo išeina kiaušialąstė, t.y., įvyksta ovuliacija), kraujas gali pritekėti ir į pilvo ertmę. Kraujuojant į kiaušidę, bet jai neplyštant, susidaro kraujinga cista.

 

Simptomai

Simptomai sutampa su ovuliacija ar ciklo antra puse. Jie dažniausiai pasireiškia staiga. Jaučiamas pilvo apačios skausmas, jis plinta į strėnas (apatinę nugaros dalį), kojas, tiesiąją žarną, lytinius organus.asirodo kraujingos išskyros iš makšties, kraujavimas paprastai būna vidutinio intensyvumo. Jei kraujuojama intensyviai, krenta kraujo spaudimas, dažnėja pulsas, vystosi anemija (mažakraujystė), oda pablykšta.

 

Diagnostika

Remiamasi simptomais, anamneze (ciklo vidurys), ginekologiniu ištyrimu, ultragarsiniu tyrimu, kraujo bei kitais laboratoriniai tyrimais. Atliekamas ir nėštumo testas.

 

Gydymas

Svarbiausia kraujo stabdymas. Jei jis negausus, gydoma šalčio kompresais, gulimu režimu, nevalgymu kurį laiką. Jei gausus kraujavimas, atliekama operacija, kurios metu prideginama kraujuojanti vieta, ir dažniausiai pašalintas geltonkūnis, nes tai skatina geresnį gijimą.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
apopleksija
kiaušialąstė
kiaušidės
kraujas
kraujavimas
ovuliacija
priteka
simptomai

Rašyti komentarą