Įvairiaspalvė dedervinė arba pliažinis grybelis

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Įvairiaspalvė dedervinė yra dažnai pasitaikanti lėtinė grybelinė odos liga, kuriai būdingos rudos, baltos arba rausvos spalvos dėmės odoje.

 

Ligos priežastys

Įvairiaspalvę dedervinę sukelia grybelis Malassezia furfur, gyvenantis šiltoje drėgnoje aplinkoje. Ligai plisti padeda šiltas klimatas, padidėjęs prakaitavimas, riebi oda, susilpnėjęs imunitetas. Pastaruoju metu, ši grybelio rūšis aktyviai plinta soliariumuose. Dažniausiai serga paaugliai, jauni suaugę asmenys, vienodai moterys ir vyrai.

 

Simptomai

Įvairiaspalvė dedervinė tęsiasi ilgai – nuo kelių mėnesių iki kelių metų. Ši liga neužkrečiama.

Odos pokyčiai pasireiškia kaip aiškių ribų, įvairaus dydžio, apvalios ar ovalios dėmės.

Įvairiaspalve dedervine ši liga vadinama todėl, kad neįdegusioje odoje dėmės yra šviesiai rudos arba rausvos spalvos, o įdegusioje odoje dėmės atrodo baltos, taip yra todėl, kad odos plotai, kurie yra pažeisiti Malassezia furfur grybelio, neįdega.

 

Diagnostika

Įvairiaspalvės dedervinės diagnostika remiasi klinikiniu vaizdu ir paciento pasakojimu, kaip bėrimai kinta įdegus saulėje. Diagnozei patikslinti daromas mikroskopinis tyrimas – nuo odos paviršiaus bėrimų vietose mentele  nukrapštomos pleiskanos, kurios vėliau ištiriamos mikroskopu.

 

Gydymas

Įvairiaspalvė dedervinė gydoma priešgrybeliniais vaistai – tirpalais, tepalais arba šampūnais. Kokia vaistinės medžiagos forma pasirenkama, priklauso nuo to, kaip patogiau vartoti pacientui. Populiariausia priemonė – ketokonazolio šampūnas (Nizoral), kuriuo reikėtų prausti pažeistas kūno vietas.

Tam, kad ši liga nepasikartotų, arba norint išvengti susirgimo įvairiaspalve dedervine, patariama kartą per savaitę praustis ketokonazolio šampūnu arba pasitepti azolių grupės priešgrybeliniais tepalais.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
dėmės
diagnostika

Komentarai

2018-06-28 | Ieva Ieva
Ir dar klausimas Liudai, ar daretes tirpalus kaskart vis naujus ar naudojotes tuo paciu pagaminti kelias dienas?
2018-06-28 | Ieva Ieva
Liuda, o kiek kartu per diena reiktu kartoti procedura? Ir ryte ir vakare? Neuztektu tik vakare visa ta procesija pasidaryti? :)
2018-06-01 | Raminta
Labai didelis ačiū Liudai, kad pasidalijo gydymo receptu, gydausi dar tik 4 dienas, bet grybelis jau menkai matomas, nors pas mane jau buvo labai išplitęs ir ryškus. O dėl tepalų ir šampūnų/prausiklių tai tiesa, deja, bet nepadejo nei brangiausi.
2018-04-28 | Liuda
Nieko tie tepalai nepadeda.Jei liga isplitus ir tesiasi ne vienus metus.tenka pasitelkti mociuciu receptus.1stikline uoboliu acto.3 stiklines H20.Gerai su kempinele istrinti ranku.koju.nugaros oda ir ten. kur baltos demeles.Leisti nudziuti ir procedura pakartoti.Po valandos paruosti kita tirpala: 3saukstai sodos ir 3 saukstai druskos +3ltr vandens.Vel viska istrinti.nudziovinti ir palikti nakciai.Ryte galima nusimaudyti ir vel kartoti is naujo.Gydziausi apie 3 savaites.bet rezultatai puikus.Po to dar maudziausi juroje ir stipriai nudegiau.Papludimio grybelio neliko.bet pastangu ir kantrybes reikejo.Bet dabar dziaugiuosi lygia nedemeta oda.Taip pat galima issigydyti ir nagu grybeli.Tirpalai tie patys tik turi buti karsti apie 45l karscio.Mirkyti pakaitomis po puse valandos.Rezultatas puikus.O nepadejo jokie tepalai.Isbandykit.linkiu sekmes.As issigydziau.
2017-09-21 | Danguole LAUKIENE
Man daktaras sake,kad pas mane vitiligo,bet pabandysiu tepalus,blogiau nebus,o gal
2016-03-03 | Dovilė
clotrimazolis, lomexin dar gerai padeda
2015-11-12 | Vytautas
Pastaruoju metu, ši grybelio rūšis aktyviai plinta soliariumuose. Ši liga neužkrečiama. Čia kaip marija pastojo nuo šventos dvasios.

Rašyti komentarą