Išsėtinė sklerozė

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai demielinizuojanti uždegiminė centrinės nervų sistemos liga, pasireiškianti nuolat progresuojančiais ar recidyvuojančiais (atsinaujinančiais) neurologiniais disfunkcijos simptomais, kurie anksčiau ar vėliau sukelia invalidumą. Tai ne infekcinis susirgimas, bet virusinė infekcija – vienas iš rizikos veiksnių. Yra nustatytas išsėtinei sklerozei išsivystyti genetinis polinkis (genų aleliai, padidinantys riziką). Didžiausias sergamumas šalto klimato zonoje (dažnai Skandinavijoje), rečiau serga juodaodžiai, geltonodžiai dar rečiau. Pastebėta, kad juodaodžiams persikėlus į šalto klimato zoną, jų sergamumas ten padidėjo.

 

Simptomai

Simptomai įvairūs. Tai jutimų ir judesių sutrikimai, mąstymo ir nuotaikos sutrikimai. Liga kurį laiką gali „slėptis“, būti besimptomė. Kada pažeidžiamos nugaros smegenys – kojų silpnumas, dalinis paralyžius, tirpimai, dilgčiojimai ar tiesiog jutimas, kad kažkas negerai, šlapinimosi ir tuštinimosi sutrikimai. Būdingas akių pažeidimas – sutrinka regėjimas, akiduobės skausmai. Pacientai atžymi, kad kartais dingsta rega, bet atsistato. Jei tai įvyksta pirmą kartą, juos tai labai išgąsdina. Pažeidus kitas smegenų dalis – sutrinka kalba, pusiausvyra, atsiranda galvos  svaigimas, dvejinimasis ir kt.

 

Diagnostika

Smegenų magnetinis rezonanso tyrimas, nugaros smegenų skysčio paėmimas (atliekama lumbalinė punkcija) ir tyrimas bei kiti tyrimai kaip, sukeltų potencialų tyrimas, norint įvertinti pažeidimo laipsnį.

 

Gydymas

Skirstomas į imuninius procesus veikiantį ir simptominį.

Pirmu atveju skiriami kortikosteroidai; imunosupresantai kaip azatioprinas, ciklofosfamidas, metotreksatas; ligos eigą modifikuojantis gydymas beta interferonu. Paūmėjimų metu pacientams, kuriems kortikosteroidai neefektyvūs, gerai veikia plazmaferezė (pašalinama paciento pakenkta kraujo skystoji dalis).

Simptominiam gydymui taikomi įvairūs medikamentai, atsižvelgiant į nusiskundimus. Pvz., nuovargiui malšinti skiriama amantadino, raumenų sąstingiui – raumenis atpalaiduojantys vaistai, šlapinimosi sutrikimui – anticholinerginiai, antidiureziniai vaistai ir t.t. Jutimo sutrikimai praeina pabuvus šaltoje aplinkoje ar išsimaudžius šaltame vandenyje. 

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
sergamumas
simptomai
vaistai

Rašyti komentarą