Į šoną iškrypęs nykštys

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai

Ligos aprašymas

Tai nykščio šoninis iškrypimas pirmo padikaulio atžvilgiu daugiau kaip 16 laipsnių. Ligos paplitimo dažnis nėra žinomas, apie 90% atvejų pasitaiko mergaitėms. Pažeidimas paprastai abipusis.

Ligos priežastis nežinoma, pastebėtas paveldėjimas (72%).

Ligai būdinga tai, kad pirmo padikaulio padikaulio – pirštakaulio sąnarys yra arčiau (proksimaliau) nei antras sąnarys, pleištukinis padikaulio sąnarys įstrižas ir pasviręs į vidinę pusę. Pirmo ir antro padikaulių kampas padidėjęs daugiau nei 10°. Dėl sutrikusios raumenų pusiausvyros nykštys sukasi į vidų.

Liga skiriama į lengvą, vidutinę, sunkią deformaciją.

 

Simptomai

Skausmai nebūdingi daugeliui atvejų. Jis priklauso nuo batų lokalaus spaudimo ir dažniausiai pasireiškia ties pirmu padikaulio – pirštakaulio sąnariu. Sąnarys deformuojasi, pėdos skliautas pažemėja.

 

Diagnostika

Liga diagnozuojama pagal klinikinius simptomus bei rentgenogramas. Išmatuojamas nykščio kampas, t.y., kampas tarp pirmo padikaulio ir pirštakaulio, tarppadikaulinis kampas, įvertinamas padikaulių ilgis, sąnarių forma.

 

Gydymas

Rekomenduojami patogūs ir nykščio nespaudžiantys batai, naudojami įvairūs įtvarai, tačiau toks konservatyvus gydymas paprastai būna neveiksmingas.

Indikacijos operuoti – didėjanti ir skausminga nykščio deformacija. Dėl kosmetinio defeto neoperuojama, nes negarantuojama, kad po operacijos pagerės situacija, gali po jos būti net blogiau. Operacijų yra įvairių, tai minkštųjų audinių pašalinimas, distalinio/proksimalinio pirštakaulio osteotomija (kaulo įpjovimas), padikaulio ir pleštinio kaulo dezė.

Ligos recidyvų būna 20-40%, iki 30-60% – gaunami tik patenkinami rezultatai. Operuojama tik tada, kada būtina.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
ligos
sąnarys

Rašyti komentarą