Hipospadija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai

Ligos aprašymas

Hipospadija – tai įgimtas defektas, kuomet šlaplė atsiveria neįprastoje vietoje varpos užpakalinėje dalyje, o ne galvos priekyje.

Tai viena dažniausių įgimtų šlapimo ir lytinės sistemos organų anomalijų. Ji nustatoma 1 iš 300 berniukų.                 

 

Ligos priežastis

Hipospadijos priežastis nėra tiksliai žinoma. Manoma, jog ši vystymosi anomalija gali būti susijusi su vyriškų hormonų metabolizmo sutrikimais, taip pat kai kuriais genetiniais sindromais. Pastebėta, jog hipospadija gali būti paveldima, t.y. serga ir tėtis, ir sūnūs.

 

Simptomai

Skiriamos kelios hipospadijos formos prilausomai nuo šlaplės angos atsivėrimo vietos: priekinė, vidurinė ir užpakalinė. Kai šlaplė atsiveria priekinėje varpos dalyje (galvoje), paprastai nebūna jokių klinikinių simptomų, berniukus ar suaugusius vyrus gali varginti tik pakitusi varpos forma (kosmetinis defektas). Kitais atvejais berniukai ir vyrai turi šlapintis atsisėdę (dėl neįprastos šlaplės atsivėrimo vietos). Hipospadijos metu varpa dažniausiai būna sulinkusi žemyn. Kartais dėl hipospadijos būna susiaurėjusi šlaplės anga, dėl kurios sutrinka normalus šlapimo nutekėjimas, o tai skatina infekcijos atsiradimą.

 

Diagnostika

Dažniausiai hipospadija nustatoma fizinio ištyrimo metu. Būtinas išsamesnis ištyrimas dėl kitų galimų įgimtų šlapimo ir lytinės organų sistemos anomalijų.

 

Gydymas

Hipospadijos gydymas – operacinis. Šiuo metu stengiamasi operaciją atlikti vaikui iki 18 mėn. Gydymas gali būti taikomas ir daug vyresniems vaikams. Operacijos metu ištiesinama varpa, suformuojama trūkstama šlaplės dalis ir jos atsivėrimo anga.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
hipospadija
hipospadijos
šlaplė
varpa
varpos

Rašyti komentarą