Hipopituitarizmas

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai klinikinis sindromas, pasireiškiantis smegenų liaukos hipofizės priekinės dalies kurių nors išskiriamų hormonų stoka. Kai pasireiškia visų hormonų trūkumas su visais klinikiniais simptomais, tai vadinama panhipopituitarizmu (Simondso liga).

Priežastys: hipofizės ar greta jos esantys navikai, traumos, operacijos, Šijeno sindromas (pogimdyminis hipofizės sunykimas dėl nukraujavimo). Taip pat kraujagyslių patologija, infekcijos kaip tuberkuliozė, sifilis ar toksoplazmozė, autoimuninis hipofizitas, genetinės ligos ir pan.

 

Simptomai

Simptomai: žemaūgiškumas, kūno masės sumažėjimas,ankstyvas senėjimas, išryškėja odos raukšlėtumas, sausumas, antakių šonuose iškritimas. Taip pat stebimas antrinio plaukuotumo netekimas (pažastų, gaktos). Moterims dingsta mėnesinės, vyrai netenka potencijos, abiems lytims sumažėja libido.

Dėl hipofizės veiklos sumažėjimo išsivysčius antinksčių funkcijos sutrikimui, pasireiškia odos blyškumas, nejudrumas, jėgų neturėjimas, žemas arterinis kraujo spaudimas, kartais pykinimo ir vėmimo epizodai.

Dėl hipofizės veiklos sutrikimo išsivysčius skydliaukės funkcijos sumažėjimui, pasireiškia šalčio netoleravimas, sausa oda, nuovargis, veido blyškumas, pabrinkimas.

 

Diagnostika

Atliekami skydliaukės, antinksčių, lytinių hormonų tyrimai. Jei ligos priežastis – navikas, gydomas jis. Hormoninis gydymas taikomas, atsižvelgiant į kokių trūkstama.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
blyškumas
simptomai
sindromas

Rašyti komentarą