Hipertenzinė retinopatija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai arterinės hipertenzijos sukelta komplikacija – tinklainės kraujagyslių pokyčiai dėl kraujagyslių spazmo kaip atsakas į pakilusį kraujo spaudimą ar jų sklerotiniai pakitimai dėl lėtinio kraujo spaudimo padidėjimo.

 

Simptomai

Simptomai nebūna išreikšti, dažnai sergantysis arterine hipertenzija jokių nusiskundimų neišsako, tačiau ištyrus oftalmoskopu, atpinkami pakitimai. Kitais atvejais pasireiškia regėjimo aštrumo susilpnėjimas, atsiranda migla akyse, kuri tai užeina tai praeina. Kartais įtemptai dirbant ir pavargus akims, staiga dingsta rega, bet po kurio laiko tai praeina. Kiek dažniau pasireiškia galvos skausmas, kuriam aprimus, rega kurį laiką suprastėja.

 

Diagnostika

Hipertenzinė retinopatija nustatoma tik akių gydytojui atlikus aftalmoskopiją (kas 6-12mėn.). Jis aptinka specifinius pakitimus kaip kraujagyslių sklerozė, praplatėjęs arteriolinis šviesos refleksas („vario ir sidabro vielos“ požymiai), venų įlinkimas susikirtimo su arterijomis vietose, židininis arteriolių susiaurėjimas/išsiplėtimas, liepsnos formos kraujosruvos, nervinių galūnėlių pažeidimai, regos nervo paburkimas. Visi šie tinklainės pokyčiai įvertinami ir nustatomas akių pažeidimo laipsnis. Pagal šiuos pažeidimo požymius sprendžiama, kiek pakankamai koreguojamas arterinis kraujo spaudimas.

 

Gydymas

Svarbiausia koreguoti aukštą arterinį kraujo spaudimą. Atlikti akių dugno tyrimą kas 6-12 mėn. Tinkamai koregavus arterinę hipertenziją, akių pakenkimas progresuoja lėčiau. Kai akių dugno pakenkimas yra arti geltonosios dėmės, tai gydoma lazerine fotokoaguliacija, siekiant sumažinti apakimo riziką.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
simptomai

Komentarai

2017-03-25 | Saulius
Issitaisykite klaidas puslapyje. "aftalmoskopija" - nėra tokio tyrimo. Yra tik Oftalmoskopija.

Rašyti komentarą