Gestacinė trofoblastinė liga

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai yra navikas ar panaši sutrikimo forma į jį, kilę iš vaisiaus choriono nėštumo metu. Klasifikuojama į dalinę ar pilną pūslinę išvisą, invazinę pūslinę išvisą, su nėštumu susijusią chorionkarcinomą, placentos vietos trofoblastinį naviką, placentinės vietos reakciją, hidropinę degeneraciją. GTL yra susijusi su pokyčiais apvaisintos lytinės ląstelės gametogenezės ir placentacijos stadijų metu bei nenormaliu placentos formavimusi. GTL forma – pūslinė išvisa – gana dažnai pasitaikanti – 1 iš 1500 nėštumų. Dažnai serga moterys iki 40 metų. Iš pūslinės išvisos apie 2-3% atvejų progresuoja iki piktybinės choriokarcinomos.

Kai yra visiška pūslinė išvisa, aptinkami išbrinkę choriono gaureliai, trofoblastas, o embriono ar vaisiaus nėra. Dalinės pūslinės išvisos metu aptinkama ir embriono ar vaisiaus audinių. Invazinė pūslinė išvisa gali migruoti į makštį ar net plaučius. Choriokarcinomos atveju randama ląstelių atipinių pakitimų.

 

Simptomai

Pūslinės išvisos metu aptinkamas kraujavimas nėštumo pradžioje, nuolatinis kraujavimas iš gimdos. Būdingas nežymus pilvo skausmas, pūslytės su krauju iš makšties, nėščiųjų vėmimas, toksemija iki 24 nėštumo savaitės (gaminasi toksinai ir patenka į kraują), suaktyvėja skydliaukės veikla, todėl pasireiškia padažnėjęs širdies ritmas, prakaitavimas, irzlumas, krentantis svoris. Gimda darosi plati, dažnai nesimetriška, padidėja kiaušidės. Taipogi gali būti kraujavimas iš metastazių, trūkus gimdai, todėl passireiškia pilvo staigūs skausmai, juodos išmatosdėl kraujo priemaišos, galvos skausmas, traukuliai, sutrikęs kvėpavimas, atsikosėjimas krauju.

 

Diagnostika

Remiamasi simptomais,ultragarsiniu tyrimu, vasiaus šrdies tonų regitravimu – tonų nebūna. Atliekami žmogaus choriogonadotropino tyrimai (jų padaugėja), ieškoma ar nėra metastazių kitose kūno vietose, ypaė krūtinės ląstoje (pajuntamas skausmas). Paimama biopsinė medžiaga ir ištiriama,ar yra piktybinis procesas,ar ne.  Jei reikia, atliekama kompiuterinė tomografija detalesniam moters ištyrimui.

 

Gydymas

Norinčioms išsaugoti vaisingumą, taikomas gydymas metotreksatu su folio rūgštimi. Jei nenori išsaugoti vaisingumo, atliekamas gimdos pašalinimas. Jei didėja žmogaus choriogonadotropinio hormono kiekis ir atsiranda metastazių, pradedama polichemoterapija.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
choriokarcinomos
kraujavimas
placentos

Rašyti komentarą